Image
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 16:21 Είς Υγείαν

Νιώθετε συνέχεια κούραση; Δοκιμάστε αυτό το αποτελεσματικό κόλπο για περισσότερη ενεργητικότητα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι η λύση για να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενεργητικότητας και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου είναι απλή.

Η έντονη κόπωση μπορεί να είναι κάτι παροδικό και να οφείλεται απλώς στην έντονη καθημερινότητα που βιώνετε τελευταία, εάν όμως συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος υγείας,όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός), οπότε ενδεχομένως να χρειάζεται διερεύνηση.

Σύμφωνα με τους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όταν δεν ευθύνεται κάποια σοβαρή διαταραχή για το αίσθημα της κούρασης, ένας γρήγορος τρόπος να… γεμίσετε τις μπαταρίες σας είναι να γυμναστείτε ή απλώς να βάλετε κίνηση στην καθημερινότητά σας.

Σας φαίνεται οξύμωρο; Πως είναι δυνατό η άσκηση που προφανώς επιφέρει κούραση να αποτελεί αντίδοτο για την κόπωση; Πώς εξηγείται η επίδραση της άσκησης στα επίπεδα της ενεργητικότητας; Και όμως ορισμένοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγούν σε τόνωση και ευεξία.

Αρχικά, όταν γυμναζόμαστε, στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων παράγονται περισσότερα μιτοχόνδρια. Στην λειτουργία τους συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία «καύσιμου» από τη γλυκόζη των τροφίμων που καταναλώνουμε και το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε.

Η άσκηση με τη σειρά της ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα. Αυτή η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου όχι μόνο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, αλλά επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την ενέργειά που παράγεται πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μέσω της σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται και τα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.

Ένας ακόμη έμμεσος τρόπος που η άσκηση τονώνει την ενεργητικότητα είναι μέσω της βελτίωσης του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος άλλωστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας εν γένει και στο να ξυπνάμε με όρεξη και ενέργεια κάθε πρωί. Με δεδομένο ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, προάγει και την ενεργητικότητα.

Εσείς λοιπόν θα δοκιμάσετε αυτή την εναλλακτική ενάντια στην κούραση; 

marieclaire.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Κορονοϊός- ΕΟΔΥ: Τα δωρεάν σημεία ελέγxου για Σάββατο 16 Οκτωβρίου

Τα δωρεάν σημεία ελέγxου κορονοιού  για το Σάββατο 16 Οκτωβρίου  1. Δ. Ηλιούπολης, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Κεντρική Πλατεία, 09:00-15:00 2. Ιατρείο του ΕΟΔΥ στη ΔΕΘ, (είσοδος από Εγνατία) 09:0 ...

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Κορονοϊός: 2.665 νέα κρούσματα σήμερα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι - Πόσοι είναι ανεμβολίαστοι. Η κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 368 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώθηκαν στο τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 2 ...

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 15.10.2021

Δέλτα+: Εμφανίστηκε νέο στέλεχος που μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα

Την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού με την ονομασία Δέλτα Pluse (+) επιβεβαίωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου. Πρόκειται για τον ίδιο ιό τον οποίο πιάνει το ε