Image
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 10:20 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα νησιά που κοκκινίζουν - Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης . Συνεδριάζει η Επιτροπή

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την αύξηση την αύξηση του  δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Δημοφιλείς τουριστική προορισμοί έχουν λίγο πριν το κόκκινο και κινδυνεύουν με τοπικά  lockdown.

Πάρος, Μύκονος,Τήνος. Ενώ ανοιχτό είναι ενδεχόμενο να κλείσει η Ίος λόγω των κρουσμάτων.

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Σαντορίνη

Στο «κόκκινο» όμως βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Τα  νησιά που κοκκινίζουν

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

 Πάρο: 5,51%
Μύκονο: 4,27%
Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται δε και στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

 Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη με 281 κρούσματα χθες, ενώ αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται στην Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45), στη Χίο (41), στην Κέρκυρα (30), στη Λευκάδα (23) αλλά και στην Πάρο (22).

Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 3,76%.

 Από σήμερα Πέμπτη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να βάλουν φρένο στα κορονοπάρτι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη.

Στην Ίο φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ενώ στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Υπνεθυμίζεται ότι 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα.

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που περιμένουμε να δούμε τη πορεία θα ακολουθήσει ο αριθμός των κρουσμάτων μιας και είναι η  κορύφωση των θερινών διακοπών και η μετακίνηση προς τα νησιά αυξημένη

Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, οι αρχές προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στην εστίαση
και στα κέντρα διασκέδασης.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τοπικά lockdown, στις περιοχές που υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.09.2021

Κορονοϊός: Η διατροφή που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gut από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής King’s and Harvard εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες στη διαδικτυακή μελέτη ZOE COVID διαπίστωσε ότι οι άνθρ ...

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.09.2021

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 εκ μέρους του ΕΟΔΥ, θα είναι αύριο τα εξής:     1. Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00    2. Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ), 09:00 -15:00    3. Δ. Πειραι ...

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 20.09.2021

Κορονοϊός: 2.126 κρούσματα, 39 θάνατοι, 342 διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 2.126 νέα κρούσματα, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 342 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεί