Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 18:32 Πολιτική

Ικανοποίηση Ελλάδας για την καταδίκη από τον ΟΗΕ των μονομερών ενεργειών για τα Βαρώσια


Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση, όπως υπογραμμίζουν, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Επίσης, επισημαίνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνουν ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα». 

Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ, αναδεικνύουν.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Σημειώνουν τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον συνεχή συντονισμό μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία προχθές όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους χθες.

Επίσης, συγκρατούν την ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία, και επισημαίνουν πως έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

madata.gr
Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Μητσοτάκης από τον Ασπρόπυργο: Νέες και σύγχρονες σχολικές υποδομές σε όλη τη χώρα

Στο νέο, σύγχρονο και βιοκλιματικό κτήριο του 4ου Γυμνασίου Ασπροπύργου στεγάζεται πλέον η σχολική κοινότητα, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον μάθησης κα

Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση έχει κόψει τους δεσμούς με την κοινωνία. Θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα του»

Το τρίπτυχο παρεμβάσεωνπου έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, μηχανισμό επιστροφής στους καταναλ

Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Μαμουλάκης: ΟΣΔΕ 2026 – myAGRO: Ένα νέο φιάσκο;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι στρεμματικής ενίσχυσης για το 2026 καθώς το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ, το myAGRO, δεν είναι παραγωγικά λειτουργικό με την πιθανότητα πληρωμής της πρώτης δόσης