Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 17:08 Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν είναι επιλογή μας γενικό lockdown - Λιγότεροι φόροι φέτος για τους πολίτες


Εχουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, αλλά δεν είναι επιλογή μας να κλείσει η οικονομία, ξεκαθάρισε σήμερα Τετάρτη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού απαγορευτικού.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν διατηρηθεί περίπου στα 34 δισεκ. ευρώ όπως ήταν πριν την υγειονομική κρίση παρότι έχουμε δαπανήσει 41 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης. 

Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών φέτος υπολογίζει ανάκαμψη 3,6%, παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες μιλούν για πολύ υψηλοτέρα.

Πρόσθεσε ότι με βάσει  τα σημερινά δεδομένα όλα συγκλίνουν ότι θα αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο τους στόχους του  προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία του τουρισμού, την κάλυψη των υποχρεώσεων των πολιτών, αλλά και το πρωτοφανές για την Ελλάδα ύψος των καταθέσεων.

Ανέφερε επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και όπως προκύπτει από τις περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί το 53% δεν  θα πληρώσει φόρους,  το 17% θα είναι πιστωτικό  και το 30% θα πληρώσει φόρους αλλά μειωμένους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η έκπτωση φόρου 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 28 Ιουλίου .Προανήγγειλε παράλληλα άμεση έκδοση της απόφασης επιδότησης παγίων δαπανών, μέτρο μέσω του οποίου 30.922 επιχειρήσεις με 235.000 εργαζόμενους θα λάβουν υπο μορφή επιδότησης μέση ενίσχυση 14.000 ευρώ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι για κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται  η κυβέρνηση θα μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και από το 2022 θα επιδιώξουμε οι μειώσεις φορών να μονιμοποιηθούν. 

Σε ό,τι άφορα τα ενοίκια ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθεί το τμήμα των ιδιοκτήτων ακίνητων που δεν έχει αποζημιωθεί και για τους προηγούμενους μήνες, ενώ για τον Ιούλιο όσοι δικαιούνται αποζημίωση είναι πολύ λίγοι. Δήλωσε ότι υπάρχουν 7 χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει web banking για να πάρουν τα χρήματά τους.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχουν γίνει και κομπίνες με κάποιους ιδιοκτήτες που έχουν βάλει τους ενοικιαστές τους να δηλώσουν ότι κατέβαλαν  πιο υψηλό ενοίκιο για να εισπράξουν αυτοί πιο πολλά χρήματα από το κράτος. Πάντως οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ μικρότερες από ότι έχει συμβεί σε άλλες χώρες όπως η Βρετάνια.
 

Πηγή: skai.gr

 

Post
Οικονομία Κυριακή 04.01.2026

Επιδόματα και Μισθοί 2026: Ποιοι πάνε ταμείο 5-9 Ιανουαρίου – Οι πληρωμές ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και οι αυξήσεις από τις συμβάσεις

Με μπαράζ πληρωμών και ευχάριστες ειδήσεις για τους μισθούς ξεκινά η πρώτη εβδομάδα του 2026. Από αύριο, Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά από ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ, ενώ

Post
Οικονομία Σάββατο 03.01.2026

Πληρωμές από Δευτέρα: Ποιοι πάνε ταμείο από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι θα λάβουν επιστροφή 3 ενοικίων το 2026

Ανοίγει την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου η «στρόφιγγα» των πληρωμών για χιλιάδες δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο οριστικοποίησε το χρονοδιάγραμμα για την επ

Post
Οικονομία Πέμπτη 01.01.2026

Κρυπτονομίσματα σε καμπή: Από την ευφορία Τραμπ στα σκάνδαλα και τον φόβο για νέο κραχ

Το 2025 ξεκίνησε με προσδοκίες θριάμβου για τα κρυπτονομίσματα, όμως κλείνει με αβεβαιότητα, απώλειες και ένα ερώτημα που επανέρχεται όλο και πιο έντονα: μήπως το «τρενάκι του τρόμου» κινδ