Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021 21:04 Ειδήσεις

Covid-19: Η ΕΕ κατέγραψε το 2020 ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αριθμό-ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια βάσει των πρώτων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρά μείωση του πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν 534.000 θανάτους περισσότερους από το 2019 (+11%): οι θάνατοι από 4,7 εκατομμύρια αυξήθηκαν σε 5,2 εκατομμύρια. Αριθμός που "αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19", σύμφωνα με τη Eurostat.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον "μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων από το 1961", πρώτη χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των χωρών αυτών.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αλλά κυρίως στην Ιταλία (+111.700, +18%), στην Ισπανία (+75.500, +18%) και στην Πολωνία (+67.600, +17%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Αυτή η μεγάλη θνησιμότητα συνέβαλε στην ελαφρά μείωση του πληθυσμού της ΕΕ το 2020, ο οποίος από 447,3 εκατομμύρια κατοίκους πέρασε στα 447 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται. Το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και αυτού των θανάτων, είναι αρνητικό από το 2012 (εκτός το 2014 όπου ήταν μηδενικό) και μειώνεται από το 2016.

Από το 2001 έως το 2019, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 4%, αύξηση που τροφοδοτήθηκε κυρίως από ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Αυτό το ισοζύγιο μειώθηκε το 2020, καθώς επλήγη το ίδιο από τις συνέπειες της πανδημίας.

"Υπήρξε αντίκτυπος, είτε γιατί τα σύνορα έκλεισαν, γεγονός που εμπόδισε τις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είτε γιατί άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω της απώλειας της εργασίας τους ή άλλης αιτίας", ανέφερε ο ειδικός της Eurostat Τζιαμπάολο Λαντζιέρι στη διαδικτυακή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο το βασικό στοιχείο που εξηγεί τη μείωση του πληθυσμού είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη θνησιμότητα, διευκρίνισε.

Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-384.000, ή -0,6% του πληθυσμού), ακολουθούν η Ρουμανία (-143.000, -0,7%) και η Πολωνία (-118.000, -0,3%).

Συνολικά, εννέα από τις 27 χώρες μέλη είχαν μείωση του πληθυσμού τους το 2020, οι άλλες 18 κατέγραψαν αύξηση: όπως η Γαλλία (+119.000, +0,2%), όπου ο αριθμός των γεννήσεων είναι υψηλότερος εκείνου των θανάτων.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Ειδήσεις Δευτέρα 27.10.2025

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν: «Βέτο στην κατάργηση του Βέτο – ΝΑΙ στην κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα»

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς αποκατάσταση της αλήθειας και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση τους και τον τρόπο που ψήφισαν, επαναλαμβάνουν ότι, όπως είν

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 24.10.2025

Σάκης Αρναούτογλου από το Στρασβούργο: «Όχι άλλη εξάρτηση – η Ρωσία δεν θα κρατά την Ευρώπη όμηρο»

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Τερματισμός κάθε εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία στην ΕΕ και κάλυψη των νομικών κενών μέσω τρίτων χωρών – Δηλώσεις του Συμ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 23.10.2025

Η μνήμη της Δάφνης και οι δολοφονικές επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου

Από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, τίμησε τη μνήμη της Μαλτέζας ερε