Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 23:31 Εκτός Ελλάδος

ΗΠΑ: Μυστηριώδης ασθένεια προκαλεί μαζικούς θανάτους πτηνών – Συναγερμός στις αρχές


Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει πτηνά σε αρκετές πολιτείες των νότιων και μεσοδυτικών ΗΠΑ, με τους επιστήμονες που ειδικεύονται στη μελέτη της άγριας ζωής να καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για την εύρεση της αιτίας. Πολλά θύματα της άγνωστης νόσου εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα των ματιών, πρησμένα πρόσωπα και αδυναμία να πετάξουν.


Οι διαχειριστές άγριας ζωής στην πόλη της Ουάσινγκτον, τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και τη Δυτική Βιρτζίνια άρχισαν να λαμβάνουν ενημερώσεις για άρρωστα και νεκρά πτηνά με οίδημα στα μάτια και τσίμπλες, αλλά και νευρολογικά συμπτώματα περίπου στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας που κατέληγε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής αιτία θανάτου».

Στο Κεντάκι, η υπηρεσία πόρων θαλάσσιας και άγριας ζωής, ζητά από το κοινό να αναφέρει τα άρρωστα ή νεκρά πτηνά που εντοπίζει σε ένα νέο διαδικτυακό σύστημα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Όπως αναφέρει, μέχρι στιγμής περισσότερα από 20 δείγματα έχουν αποσταλεί για εξετάσεις.
Στο Οχάιο, το Κέντρο Άγριας Ζωής του Οχάιο έχει ανακοινώσει στο Facebook ότι περιθάλπει ωδικά πτηνά με οφθαλμολογικά προβλήματα, ενώ συνεργάζεται με τις αρχές για να διαπιστώσει τι φταίει και τα πτηνά αρρωσταίνουν.

Αξιωματούχοι άγριας ζωής στην Ιντιάνα αναφέρουν ότι έχουν εξετάσει τα πτηνά για γρίπη των πτηνών και τον ιό του δυτικού Νείλου, με τα αποτελέσματα να επιστρέφουν αρνητικά.
Σύμφωνα με το USGS, τα πτηνά που συγκεντρώνονται σε ταΐστρες μεταδίδουν την ασθένεια το ένα στο άλλο. Συστήνουν στους ανθρώπους να σταματήσουν να ταΐζουν τα πτηνά μέχρι το φαινόμενο να υποχωρήσει και να καθαρίζουν τα σημεία που τους αφήνουν νερό και τροφή με διάλυμα με 10% περιεκτικότητα σε χλωρίνη, αλλά και να μην πλησιάζουν τα πτηνά.

Αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσον οι ταΐστρες και τα «λουτρά» των πτηνών συνδέονται με τους θανάτους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούσαν τον Απρίλιο για έξαρση σαλμονέλας που συνδεόταν με τα ωδικά πτηνά, σε πολλαπλές πολιτείες. Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Όσον αφορά τη νέα ασθένεια, πολίτες αναφέρουν ότι τα πτηνά λειτουργούν σαν να είναι τυφλά και δεν αποφεύγουν τους ανθρώπους.
Σε δημοσίευμα του NBC News, η βιολόγος άγριας ζωής Λόρα Κιρνς του τμήματος άγριας ζωής του Οχάιο εξέφρασε την άποψη ότι είναι πιθανό οι θάνατοί τους να οφείλονται σε κάποια λοιμώδη ασθένεια, σε ζιζανιοκτόνα ή ακόμη και σε μια ασθένεια των τζιτζικιών. Τα τζιτζίκια, που εμφανίζονται σπανίως στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να συμπληρώσουν 17 έτη πριν ολοκληρώσουν το στάδιο της προνύμφης. Όμως η φυσιολογική τους «μεταμόρφωση» επισπεύσθηκε εξαιτίας ενός μύκητα που τους αλλάζει τη συμπεριφορά και ωθεί μέρη του σώματός τους στη σήψη.

Τα περιστατικά αυξημένης θνητότητας των πτηνών, πάντως, δεν είναι ασυνήθιστα. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, εκατοντάδες αποδημητικά πτηνά έπεσαν νεκρά στο Νέο Μεξικό. Αφού ανέλυσαν δείγματα και εξέτασαν πολλαπλές θεωρίες, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας άγριων πτηνών και ιχθύων του Νέου Μεξικό εντέλει κατέληξαν ότι τα πτηνά είχαν πεθάνει από την πείνα και την ασυνήθιστη κακοκαιρία.

«Τα αποδημητικά πτηνά έφτασαν στο Νέο Μεξικό σε πολύ κακή σωματική κατάσταση και κάποια εξ αυτών είχαν ήδη αρχίσει να υποκύπτουν στην ασιτία», ανέφερε η υπηρεσία. «Η ασυνήθιστη χειμερινή καταιγίδα επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα πιθανώς τα πτηνά να αποπροσανατολιστούν και να πέσουν επάνω σε αντικείμενα και κτίρια. Ορισμένα χτυπήθηκαν από οχήματα και πολλά προσγειώθηκαν στο έδαφος όπου οι παγωμένες θερμοκρασίες, ο πάγος, το χιόνι και οι θηρευτές τα σκότωσαν».

Σύμφωνα με μελέτη του 2007, πολλά φαινόμενα αυξημένης θνησιμότητας πτηνών συνδέονται με τον καιρό.
Το τωρινό περιστατικό πάντως, που μοιάζει να συνδέεται με κάποια ασθένεια, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα πτηνά βιώνουν πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι ΗΠΑ έχουν χάσει πάνω από το 25% του πληθυσμού των πτηνών τους μέσα στα τελευταία 50 μόλις χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2019. Οι συγγραφείς της μελέτης είχαν αναφέρει: «Αυτή η απώλεια της πληθώρας πτηνών σηματοδοτεί μια επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών με στόχο την αποτροπή της μελλοντικής κατάρρευσης της ορνιθοπανίδας και της συνεπαγόμενης απώλειας της ακεραιότητας, της λειτουργίας και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος».

https://www.in.gr

 
Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 30.07.2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι - Η έρευνα που επανέφερε τις μάσκες στις ΗΠΑ

Η σύσταση οι εμβολιασμένοι άνθρωποι σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ να φοράνε εκ νέου τις μάσκες τους βασίστηκε κυρίως σε ένα ανησυχητικό εύρημα, σύμφωνα με τη Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ε

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 27.07.2021

Κορονοϊός: Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

Τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας πρέπει να ξανανοίξουν, έκανε σήμερα έκκληση η Unicef, ενώ 600 εκατ. παιδιά σχολικής ηλικίας επηρεάζονται αυτή τη στιγμή από τα περιοριστικά μέτρα κατά ...

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 26.07.2021

Iσραήλ: Ρεκόρ τετραμήνου στα κρούσματα κορονοϊού παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Ανησυχία επικρατεί στο Ισραήλ για την κατάσταση με τον κορωνοϊό καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ τετραμήνου σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.  Κι όλα αυτά την ώρα που αυξάνο ...