Τετάρτη 09 Ιουνίου 2021 22:23 Είς Υγείαν

Κορονοϊός: Μπορεί να χρειαστούν χρόνια να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός


Σήμα κινδύνου από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO)για την πορεία του κορονοϊού.
 
Εάν η εξάπλωση της Covid-19 συνεχιστεί με τους υφιστάμενους ρυθμούς θα χρειαστούν χρόνια προτού ο ιός τεθεί υπό έλεγχο στην αμερικανική ήπειρο, προειδοποίησε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), απευθύνοντας έκκληση στις χώρες να μοιραστούν την πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 34.000 θάνατοι στην περιοχή και τέσσερις από τις πέντε χώρες με τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων παγκοσμίως βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου του οργανισμού.

«Εάν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, οι υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές ανομοιότητες στην περιοχή μας θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και θα χρειαστούν χρόνια προτού θέσουμε υπό έλεγχο αυτόν τον ιό στην αμερικανική ήπειρο», τόνισε η Ετιέν.

 Τα κρούσματα είναι περισσότερα σε πολλές περιοχές στην ήπειρο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε η ίδια, και η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών πρόσθεσε νέες πολυπλοκότητες στην επιδημιολογική επιτήρηση.

Μόλις το 10% του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχει εμβολιαστεί πλήρως, με μια ιδιαιτέρως οξεία κατάσταση στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

 Ο PAHO είναι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τον Καναδά για τις υποσχέσεις τους να δωρίσουν εκατομμύρια δόσεις ή να προσφέρουν χρηματοδότηση, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, λέει η διευθύντρια.

 «Ελπίζουμε άλλες χώρες, ιδίως εκείνες με πλεονάζουσες δόσεις και διεθνείς οικονομικοί θεσμοί να ακολουθήσουν τα βήματα και να παράσχουν τη στήριξη που έχουμε ανάγκη», είπε η Ετιέν.

«Οι δωρεές εμβολίων είναι αναγκαίες βραχυπρόθεσμα».

Ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Copa America στη Βραζιλία, την Κυριακή, ο Κίρο Ουγκάρτε, ο διευθυντής του PAHO για Έκτακτες Υγειονομικές Καταστάσεις, είπε πως οι χώρες που θα φιλοξενήσουν μαζικές εκδηλώσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το αναβάλουν, εάν οι κίνδυνοι Covid-19 δεν μπορούν να ελεγχθούν.

(Πηγή ΑΠΕ/Reuters)

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 12.09.2026

Δράση για την πρόληψη του καρκίνου, με επίκεντρο την υγεία, την κίνηση και ευεξία

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026, το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν ένα απόγευμα αφιερωμένο στην κίνηση, την πρ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.09.2026

Διήμερο Δράσεων Υγείας & Πρόληψης | 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2026, Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει, μεταξύ άλλων φορέων, στο «Διήμερο Δράσεων Υγείας & Πρόληψης», που διοργανώνει ο ΣΥ.ΦΑ.Κ.. Μια ανοιχτή γιορτή ενημέρωσης και φροντίδας για

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 10.09.2026

7Η Υ.ΠΕ - Η δωρεά μυελού των οστών ακόμη πιο κοντά στην καθημερινότητα των νοσηλευτών και των πολιτών

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού Οστών 2026, η 7η ΥΠΕ Κρήτης και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνης της (Κ.Υ. και ΤΟΜΥ) συμπράττουν και συμμετέχουν ενεργά στην 5η Π