Κυριακή 06 Ιουνίου 2021 23:46 Εκτός Ελλάδος

Χάρι-Μέγκαν: Πώς αλλάζει η σειρά διαδοχής στον θρόνο μετά τη γέννηση της κόρης τους


Η Λίλιμπετ Νταϊάνα Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ, όπως είναι το επίσημο όνομα της κόρης του πρίγκιπας Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, ήρθε στη ζωή την Παρασκευή το πρωί στη Σάντα Μπάρμπαρα και πλέον θα είναι όγδοη στη σειρά της διαδοχής στον βρετανικό θρόνο.

Πώς αλλάζει η σειρά διαδοχής στον θρόνο

 Οι πρώτες επτά θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, πρίγκιπας Κάρολος είναι πρώτος στη σειρά διαδοχής ενώ ακολουθούν ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα τρία του παιδιά, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ και πρίγκιπας Λούι. Αμέσως μετά είναι ο πρίγκιπας Χάρι, πατέρας της νεογέννητης και ο αδελφός της Άρτσι Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ. Ο Χάρι έχει διατηρήσει τη θέση του στη σειρά διαδοχής παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε από τη βασιλική ζωή και έχασε τον τίτλο του της Αυτού Εξοχότητος.

Με τη γέννηση της Λίλι, ο πρίγκιπας Άντριου κατεβαίνει στην ένατη θέση. Η μεγαλύτερη κόρη του πριγκίπισσα Βεατρίκη έπεσε στη 10η θέση και η Ευγενία στην 11η με τον γιο της Αύγουστο να πηγαίνει στη 12η. Όταν γεννηθεί το παιδί της Βεατρίκης το φθινόπωρο, η σειρά θα αλλάξει και πάλι.

Το 11ο δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Λίλι είναι το 11ο δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ και το πρώτο που γεννιέται μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο γιος ή η κόρη της Βεατρίκης θα γίνει το 12ο δισέγγονο. Αυτό που αλλάζει λόγω της σειράς γέννησης είναι ότι η κόρη των Σάσεξ δεν θα χρειαστεί την άδεια της βασίλισσας για να παντρευτεί. Για εκατοντάδες χρόνια, σύμφωνα με την Πράξη 1772 σχετικά με τους βασιλικούς γάμους, έπρεπε οι απόγονοι του Γεωργίου Β' να έχουν τη συναίνεση του μονάρχη για να παντρευτούν, διαφορετικά οι γάμοι τους θεωρούνταν άκυροι. Αλλά αυτός ο νόμος αντιστράφηκε μέσω της Πράξης Διαδοχής στον Θρόνο 2013, η οποία περιόριζε τη συγκατάθεση του μονάρχη μόνο στους πρώτους έξι διαδόχους στον θρόνο.

Καθώς η νεογέννητη είναι όγδοη στη σειρά διαδοχής, δεν θα χρειάζεται επί του παρόντος να πάρει την έγκριση της βασίλισσας για να παντρευτεί. Ίσως, όμως, να χρειαστεί να πάρει τη συγκατάθεση των Ανακτόρων στο μέλλον, όταν ο θείος της, Δούκας του Κέμπριτζ, πρίγκιπας Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς και αν δεν έχουν υπάρξει επιπλέον προσθήκες στη σειρά διαδοχής στα κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο Γεώργιος ο Γ' , εγγονός του Γεωργίου Β' είχε διατάξει την Πράξη 1772 όταν ο μικρότερος αδελφός του, Δούκας του Κούμπερλαντ, παντρεύτηκε στα κρυφά τη Λαίδη Αν Χόρτον, η οποία θεωρείτο εξαιρετικά ανυπόληπτη χήρα ενός κοινού θνητού.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 28.12.2025

Τραμπ μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι: «Στόχος να τελειώσει ο πόλεμος – Χωρίς χρονοδιάγραμμα η συμφωνία»

Σε κρίσιμη καμπή για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Φλ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 28.12.2025

Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στη Φλόριντα: Η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Στη Φλόριντα και στο πολυτελές θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο συναντώνται σήμερα, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνομιλίες που θεωρ

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 27.12.2025

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και το σχέδιο απομάκρυνσης του Άντριου

Αποφασισμένος να κλείσει οριστικά ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια της σύγχρονης βρετανικής μοναρχίας εμφανίζεται ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει βασιλικός βιογράφος. Στο επίκεντρο