Image
Τρίτη 18 Μαΐου 2021 13:26 Είς Υγείαν

Πρέπει να κάνει εμβόλιο κάποιος που νόσησε από κορονοϊό; Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη

Πάνω από ένα χρόνο και για την ακρίβεια τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορoνοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η σύσταση λοιπόν  μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά, όπως είπε, παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης. Ερωτηθείς σχετικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ - Επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο ανέφερε πως: «κατευθυνόμαστε προς τη μία δόση».

«Συζητείτο στους κύκλους των ειδικών κυρίως στους κύκλους των ανοσολόγων, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα (νόσησης).», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι όλα είναι υπό μελέτη και χτίζεται ένα corpus επιστημονικών δεδομένων.

Όπως τόνισε δεν χρειάζεται κάποιος που έχει νοσήσει πριν εμβολιαστεί να μετρήσει τα αντισώματά του και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν μόνο τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία που δεν είναι μετρήσιμη. Το ανοσιακό φαινόμενο είναι πιο σύνθετο».

«Υπάρχει η πρόβλεψη και ενσωματώνεται στις κεντρικές οδηγίες», υπογράμμισε σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν νοσήσει. «Όσο πιο πρόσφατα έχεις περάσει τη λοίμωξη τόσο λιγότερη είναι η απαίτηση για δύο δόσεις, αυτά θα διευκρινιστούν υπό τη μορφή οδηγιών».

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών.

«Μετά θα μπει ο προγραμματισμός ανά πενταετία. Εντός του Ιουνίου θα υπάρχει κάθοδος των ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία», τόνισε σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Αναφορικά στην αποκαλούμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη», η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, τόνισε ότι: «με αφετηρία το κέντρο με ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης».

Όπως ανέφερε, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων.

«Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά στο εμβόλιο της AstraZeneca τονισε ότι υπάρχουν πολίτες που εκφράζουν δισταγμό. «Το πρόγραμμα του εμβολιασμού συνεχίζεται απρόσκοπτα, ο ρυθμός είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός», ανέφερε.

«Ο ΕΟΔΥ δεν καταγραφεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Έχουμε μια εικόνα της χώρας και προσωπικά και συνολικά. Ο δισταγμός σχετίζεται με ορισμένα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ειλικρίνεια και η καλή ενημέρωση».

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 24.06.2021

Βασιλικός πολτός: Σπουδαία τα οφέλη του στην υγεία – Τι να προσέχετε!

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.  Ο βασιλικός πολτός είναι ...

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 24.06.2021

Έρευνες για ένα μόνο εμβόλιο που θα προστατεύει από κορονοϊούς και μεταλλάξεις

Λύση στο πρόβλημα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις αναζητούν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα ερευνητές από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Gillings της Βόρειας Καρολίνας να αναπτ ...

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 24.06.2021

Κορονοϊός: 489 κρούσματα, 15 θάνατοι, 256 διασωληνωμένοι - Ο χάρτης διασποράς

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 489 νέα κρούσματα. Επίσης 256 ασθενε