Σάββατο 08 Μαΐου 2021 15:19 Αθλητικά

Ανοίγει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός - Ποια αθλήματα έχουν χαμηλό, μεσαίο και υψηλό κίνδυνο για COVID-19


Τα αθλήματα με χαμηλό, μεσαίο και υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας γνωστοποίησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη Γραμματεία Αθλητισμού, δίνοντας το πράσινο φως για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων από την Δευτέρα 10 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 10 Μαΐου και με όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας ξεκινούν οι προπονήσεις των αθλημάτων που έχουν αγώνες από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως και οι αθλούμενοι κολυμβητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κολυμβητήρια.

Η επανέναρξη των γυμναστηρίων θα συζητηθεί από την Επιτροπή αλλά το βέβαιο είναι ότι οι πρώτοι πολίτες που θα μπορούν να επισκεφθούν τα γυμναστήρια και να κάνουν χρήση των οργάνων θα είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα αθλήματα ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης είναι τα εξής:
Χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας
Ατομικά αθλήματα χωρίς επαφές σε ανοικτές εγκαταστάσεις (στίβος, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, ποδηλασία, τενις, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, χειμερινά αθλήματα, θαλάσσιο σκι, ορειβασία/αναρρίχηση, μηχανοκίνητος/αεραθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα/αλιεία), μπριτζ, σκάκι.

Χαμηλό – μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας
Ατομικά αθλήματα χωρίς επαφές σε κλειστές εγκαταστάσεις – γυμναστική, μπάντμιντον, άρση βαρών, ξιφασκία, πινγκ-πονγκ.
Αθλήματα κολυμβητηρίου χωρίς επαφές – κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, καταδύσεις.
Μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας
Αθλήματα κολυμβητηρίου με επαφές – πόλο, καλλιτεχνική κολύμβηση
Ομαδικά αθλήματα σε ανοικτές εγκαταστάσεις – ποδόσφαιρο, κρίκετ, χόκευ επί χόρτου, beach volley, beach handball


Υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας
Ομαδικά αθλήματα σε κλειστές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, βόλλευ, χαντμπολ, τσιρλίντινγκ), ράγκμπυ
Μαχητικά αθλήματα – τάε κβο ντο, πυγμαχία, τζούντο, καράτε, γου σου κουνγκ φου, σαμπο κουρα τσιδαόμπα, παγκράτιο, ζίου ζίτσου, κικ μπόξινγκ.
Αναλυτικότερα η εισήγηση της Επιτροπής είναι η εξής:


Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασιδών) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.


Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.
Δεν θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων. Οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές

.
Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.


Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.


Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).


Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.
Έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.


Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

 

healthstories

 
Post
Αθλητικά Πέμπτη 24.06.2021

Euro 2020: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση - 3.240 λεπτά συν τις καθυστερήσεις...

Μετά από 13 ημέρες, 36 αγώνες ή διαφορετικά 3.240 λεπτά (συν τις καθυστερήσεις), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Euro 2020, απλωμένη από άκρο σε άκρο της Ευρώπης -για πρώτη φορά στην ιστορία-, σε 11 πόλ

Post
Αθλητικά Πέμπτη 24.06.2021

Euro 2020: Όλα τα ζευγάρια στους 16 και ο δρόμος προς τον τελικό

Η Γερμανία κλείδωσε στο τέλος το εισιτήριο της πρόκρισης και μαζί το μεγάλο ντέρμπι της φάσης των 16 με αντίπαλο την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ. Γαλλία-Ελβετία και Βέλγιο-Πορτογαλία τα υπόλοιπα ζευγάρια.

Post
Αθλητικά Τετάρτη 23.06.2021

Δέκατος ο Τσιρίκος στο τραμπολίνο 1μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταδύσεων στη Κροατία

Την πρώτη συμμετοχή σε τελικό είχε σήμερα (23/6) η ελληνική αποστολή, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταδύσεων Νέων/Νεανίδων, που διεξάγεται στη Ριέκα της Κροατίας. Ο Θάνος Τσιρίκος πήρε τη 12η και τελευτ ...