Δευτέρα 03 Μαΐου 2021 23:36 Βλέπω/Ακούω

Το Ελληνικό νησί όπου το 30% των κατοίκων είναι πλούσιοι εφοπλιστές


Θεωρείται ένα από τα νησιά με τους πλουσιότερους κατοίκους στον κόσμο και όχι άδικα αφού περίπου to 1/3 του πληθυσμού ανήκει στις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας.

Ο λόγος για τις Οινούσσες μια συστάδα νησιών του Βορείου Αιγαίου, αποτελούμενη από 1 κατοικημένο νησί και 8 μικρότερα που βρίσκονται περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χίου και 8 χιλιόμετρα από τα παράλια της Τουρκίας. Το νησί έχει 826 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και μερικούς από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές όπως τις οικογένειες Λαιμού, Πατέρα, Λύρα, Χατζηπατέρα, Νικολού, Ποντικού, Λυγνού και πολλές άλλες.

 Μάλιστα η αγάπη τους είναι τόσο μεγάλη που παρότι οι περισσότεροι πρακτικά ζούνε στην Αθήνα, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη είναι όλοι εγγεγραμμένοι δημότες του νησιού και διατηρούν σπίτια στην Αιγνούσα, την πόλη του νησιού.

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Όμως οι ελάχιστοι πόροι του νησιού έστρεψαν σταδιακά τους κατοίκους προς τη μόνη επιλογή που είχαν, την ναυτιλία.

Από τότε οι Οινούσσες φημίζονται για την ναυτική τους παράδοση και τον πλούτο που αυτή έφερε στην περιοχή. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που θα βρει κανείς στο νησί ναυτικό Λύκειο, Ναυτικό Μουσείο και την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα το νησί διαθέτει το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο νούμερο για την Αττική που είναι 22.204 ευρώ τον χρόνο όταν μάλιστα το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων είναι μόλις 16.378 ευρώ.

 edaily
 
 

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 01.12.2025

Έρευνες προς εντοπισμό αγνοούμενου αλιέα στην Πάργα

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Πάργας, των Συβότων, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, για περιστατικό ενός αγνοούμενου 60χρονου ημεδαπού αλιέα, στη θαλάσσια περιοχή της

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 01.12.2025

Στην παρουσίαση έργων του προγράμματος CLLD/ Leader ο Δήμαρχος Κιλκίς

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Αναπτυξιακής Κιλκίς ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης έργων που έχουν υλοποιηθεί από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/ Lea

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 01.12.2025

Πλ. Αναλήψεως Βριλήσσια: Ανάβουμε το δέντρο μας-Φωτίζουμε την πόλη μας την Κυριακή 7/12 στις 18:00

Με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αναλήψεως την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 18:00 ξεκινά στα Βριλήσσια η πιο «ζεστή» γιορτή του Χειμώνα και ο Δήμος Βριλησσίων προσ