Δευτέρα 03 Μαΐου 2021 20:42 Εκτός Ελλάδος

Η Κομισιόν προτείνει μείωση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ


H Kομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ, το όριο που σχετίζεται με τον αριθμό των νέων περιστατικών COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του καταλόγου χωρών, από τις οποίες θα πρέπει να επιτρέπονται όλα τα ταξίδια. Αυτό θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο.

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση μεταλλάξεων κορονοϊού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει νέο μηχανισμό «φρένο έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα συντονιστεί σε επίπεδο ΕΕ και ο οποίος θα περιόριζε τον κίνδυνο εισόδου τέτοιων μεταλλάξεων στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ενεργήσουν γρήγορα και να περιορίσουν προσωρινά στο ελάχιστο κάθε ταξίδι από τις πληγείσες χώρες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν, επίσης, να το επεκτείνουν σε όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλιο που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία καταχώρησης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αρνητικό τεστ PCR ή / και υποβολής σε καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ. Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις Αρχές των κρατών μελών σε ατομική βάση ή με άλλο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο βάσει απόφασης της Επιτροπής. Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.

Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση. Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού. Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών COVID-19 από 25 σε 100. Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420. Το προσαρμοσμένο κατώτατο όριο θα πρέπει να επιτρέπει στο Συμβούλιο να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, με την επιφύλαξη μέτρων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τεστ ή / και καραντίνα. Όπως τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάζει αυτόν τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 20.11.2025

Ζελένσκι: Παρέλαβε το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης - Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε από τις ΗΠΑ το προσχέδιο του ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία και θα το συζητήσει άμεσα με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 19.11.2025

Κλιμάκωση έντασης στην Ευρώπη: Συναγερμός στην Πολωνία μετά τις νέες ρωσικές επιδρομές

Η ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς η Πολωνία ενεργοποίησε ταχύτατα αεροσκάφη ταχείας αντίδρασης ύστερα από νέες ρωσικές επιδρομές στη δυτική Ουκρανία, σε περιοχές κοντά

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 19.11.2025

Ο Τραμπ σε νέα έκρηξη κατά δημοσιογράφων:«Σιωπή γουρούνα!», «είσαστε φρικτή δημοσιογράφος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων, ύστερα από δύο έντονα επεισόδια με δημοσιογράφους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Με υβριστικές εκφράσεις, διακοπές και απειλές εναντί