Image
Δευτέρα 03 Μαΐου 2021 15:56 Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα ανοίξει το Taxisnet - Τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι σε λειτουργία μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου


Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η λειτουργία της πλατφόρμας του Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επισημάνει ότι η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» μετά το Πάσχα. Πέρυσι το Taxisnet ξεκίνησε να δέχεται τις δηλώσεις εισοδήματος στις 15 Απριλίου. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, η πλατφόρμα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι σε λειτουργία μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ - Οι φετινές ρυθμίσεις
Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, θα ακολουθηθεί το περυσινό μοντέλο. Συγκεκριμένα, σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή περιελήφθησαν:

Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

 

 

 

ethnos
Post
Οικονομία Σάββατο 17.10.2026

Πληρωμές 71,78 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 23 Οκτωβρίου

Συνολικά 71,78 εκατ. ευρώ σε 83.420 δικαιούχους θα καταβληθούν από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου 2026, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Post
Οικονομία Σάββατο 17.10.2026

ΕΝΦΙΑ 2026: Νέα εκκαθαριστικά με έκπτωση 50% για κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2026, με μείωση φόρου κατά 50%, ανάρτησε η ΑΑΔΕ για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς, διορθώνοντας περιπτώσεις στις οποίες η έκπτωση δεν είχε εφαρμοστεί στην αρχική

Post
Οικονομία Πέμπτη 15.10.2026

Η SKY express επιβραβεύει τους αριστούχους αποφοίτους του ΙΚΥ με ένα ταξίδι της επιλογής τους

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) τίμησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου391 αριστούχους αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας,σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδ