Image
Δευτέρα 03 Μαΐου 2021 11:53 Παράδοση

Άγιος Γεώργιος: Γιατί γιορτάζει σήμερα και όχι 23 Απριλίου

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα, 3/05/2021. Άλλες φορές ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου, και άλλες φορές η γιορτή μετατίθεται και γιορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα.

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα, Δευτέρα 3 Μαίου. Ο Άγιος Γεώργιος, όμως, κανονικά γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Σύμφωνα με το dogma.gr, οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση.

 
Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα. Έτσι, φέτος, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαίου.

 

madata.gr
Post
Παράδοση Τρίτη 27.10.2026

«Με την Πύρνα στην Πόλη»: Ρεσιτάλ πιάνου «Τάνια Γιαννούλη Solo», 29/11 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

O Δήμος Κηφισιάς και η αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Με την Πύρνα στην Πόλη», φιλοξενούν την Κυριακή 29/11, στις 19.00, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορί

Post
Παράδοση Τρίτη 27.10.2026

Με λαμπρότητα ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη ως Πολιούχου της Κηφισιάς

Σε μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ως Πολιούχου της Κηφισιάς, με πλήθος πιστών να

Post
Παράδοση Τρίτη 27.10.2026

Αφιέρωμα στα 30 χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο

Ποίηση και μουσική, δύο τέχνες που συμπορεύονται από την αρχαιότητα ως σήμερα, οι οποίες με αφετηρία τον ρυθμό, τη μελωδία, την αρμονία και το συναίσθημα εκφράζουν κάθε ανθρώπινη εμπειρία. Χάρη στη μο