Image
Σάββατο 01 Μαΐου 2021 00:15 Παράδοση Νομός: Ηρακλείου

Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ)

 του Μανώλη Καβλεντάκη

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο κατανυκτική και πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χθές το πρωί παρακολουθήσαμε στη Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.
Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας πατέρας Νικόλαος βγάζει τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το αποθέτει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα» (άρωμα), ευλογεί τον λαό και το τοποθετεί στην Αγ. Τράπεζα. Για λίγη ώρα, λιτανεύει τον «αέρα» (ύφασμα) του Επιταφίου σε όλον το ναό και το τοποθετεί πάνω στο ξύλινο κουβούκλιο.


Επίσης το Βράδυ στον ίδιο Ναό παρακολουθήσαμε τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια. όπου Ιερέας και ψάλτες σε καθηλώνουν με τις θεικές χαρισματικές φωνές τους.




 

Αναμφίβολα και αυτή η Μεγάλη Παρασκευή δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες.

Ήθη, συνήθειες χρόνων θυσιάζονται στον βωμό των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, που ευτυχώς στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής, τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια μέσα και έξω από τον Ναό.










Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδοση Τρίτη 10.03.2026

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

«Έσκυψαπρος την ψυχή μου» είναι ο τίτλος τηςσυναυλίας αφιερωμένης στον ποιητικόλόγο του Κωστή Παλαμά που θαπραγματοποιηθείτηνΚυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 12:00 στην ΕστίαΝέας Σμύρνης. Πρόκειται

Post
Παράδοση Τρίτη 10.03.2026

Μελωδική συνάντηση των παιδιών της χορωδίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου με τα μέλη του ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου

Στιγμές κεφιού και χαράς, μέσα από όμορφες μελωδίες, βίωσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου, τα οποία, μαζί με το προσωπικό, υποδέχθηκαν τα παιδιά της χορωδίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου.

Post
Παράδοση Τρίτη 10.03.2026

Αίτημα Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στο Υπουργείο Πολιτισμού για την παραχώρηση των ιστορικών φωτογραφιών της εκτέλεσης των «200» της Καισαριανής και απόδοση τιμής στον ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Με αφορμή την πρόσφατη επιστροφή στην Ελλάδα των ιστορικών φωτογραφιών που αποτυπώνουν την εκτέλεση των 200 πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας