Image
Σάββατο 01 Μαΐου 2021 00:15 Παράδοση Νομός: Ηρακλείου

Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ)

 του Μανώλη Καβλεντάκη

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο κατανυκτική και πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χθές το πρωί παρακολουθήσαμε στη Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.
Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας πατέρας Νικόλαος βγάζει τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το αποθέτει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα» (άρωμα), ευλογεί τον λαό και το τοποθετεί στην Αγ. Τράπεζα. Για λίγη ώρα, λιτανεύει τον «αέρα» (ύφασμα) του Επιταφίου σε όλον το ναό και το τοποθετεί πάνω στο ξύλινο κουβούκλιο.


Επίσης το Βράδυ στον ίδιο Ναό παρακολουθήσαμε τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια. όπου Ιερέας και ψάλτες σε καθηλώνουν με τις θεικές χαρισματικές φωνές τους.




 

Αναμφίβολα και αυτή η Μεγάλη Παρασκευή δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες.

Ήθη, συνήθειες χρόνων θυσιάζονται στον βωμό των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, που ευτυχώς στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής, τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια μέσα και έξω από τον Ναό.










Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδοση Σάββατο 25.07.2026

Στο Λουτράκι απόψε η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου

Στο Λουτράκι θα βρεθεί απόψε στις 21.00 η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου, παρουσιάζοντας μια συναυλία αφιερωμένη στη θάλασσα, τα ταξίδια, τη νοσταλγία, την ξενιτιά, την ελπίδα και τον έρωτα, με τίτλο &la

Post
Παράδοση Σάββατο 25.07.2026

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί έργα πολιτισμού 80 εκ. ευρώ σε όλο το νησί -Εγκαίνια της έκθεσης «Ηράκλειο – 40 αιώνες ιστορίας»

Η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σταθερά στον πολιτισμό, όχι μόνο ως στοιχείο της ταυτότητάς μας, αλλά και ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των πολιτών. Ο

Post
Παράδοση Παρασκευή 24.07.2026

Ξεκινά το Φεστιβάλ «Τέχνες του Νότου» με τη στήριξη του Δήμου Βιάννου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων ανοίγει η αυλαία του επετειακού Φεστιβάλ «10 Χρόνια Τέχνες του Νότου 2026» στις 26 Ιουλίου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατοκάμπ