Image
Σάββατο 01 Μαΐου 2021 00:15 Παράδοση Νομός: Ηρακλείου

Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ)

 του Μανώλη Καβλεντάκη

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο κατανυκτική και πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χθές το πρωί παρακολουθήσαμε στη Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.
Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας πατέρας Νικόλαος βγάζει τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το αποθέτει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα» (άρωμα), ευλογεί τον λαό και το τοποθετεί στην Αγ. Τράπεζα. Για λίγη ώρα, λιτανεύει τον «αέρα» (ύφασμα) του Επιταφίου σε όλον το ναό και το τοποθετεί πάνω στο ξύλινο κουβούκλιο.


Επίσης το Βράδυ στον ίδιο Ναό παρακολουθήσαμε τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιάς Εγκώμια. όπου Ιερέας και ψάλτες σε καθηλώνουν με τις θεικές χαρισματικές φωνές τους.




 

Αναμφίβολα και αυτή η Μεγάλη Παρασκευή δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες.

Ήθη, συνήθειες χρόνων θυσιάζονται στον βωμό των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, που ευτυχώς στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής, τηρούνται με απόλυτη ακρίβεια μέσα και έξω από τον Ναό.










Πηγή: typoskritis.gr
Post
Παράδοση Πέμπτη 14.05.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14/5/26

Σήμερα τιμάται η μνήμη των Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, του Αγίου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου και του Αγίου Ισιδώρου μάρτυρος εν Χίω Γιορτάζουν: Αριστοτέλης, Τέλης Θεράπων * Ι

Post
Παράδοση Τετάρτη 13.05.2026

Έκθεση Θεραπευτικής Φωτογραφίας στο πλαίσιο των δράσεων της «Δια Δήμου Μάθηση» του Δήμου Ηρακλείου

Έκθεση Θεραπευτικής Φωτογραφίας διοργανώνει η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Δια Δήμου Μάθηση», την Κυριακή 17 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 12:00 στ

Post
Παράδοση Τετάρτη 13.05.2026

Τα παιδικά πάρτι επιστρέφουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

partymode στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης! -Party στο μουσείο; -Βεβαίως ! Εξαιρετικά fun και εξαιρετικά ενδιαφέρον! Ένα δίωρο γεμάτο μουσική, θεατρικό παιχνίδι και καλλι