Κυριακή 25 Απριλίου 2021 14:47 Ειδήσεις

Γενοκτονία Αρμενίων: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν


Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, παραιτήθηκε σήμερα (25.04.2021), ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο ίδιος, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 Ο Πασινιάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τις φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες του 2018, δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί αφού οι Αρμένιοι έχασαν εδάφη εντός και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρσι το φθινόπωρο. Στη σελίδα του στο Facebook γράφει ότι επιστρέφει στους πολίτες την εξουσία που του είχαν δώσει ώστε εκείνοι να αποφασίσουν το μέλλον της κυβέρνησης μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Η παραίτησή του, που ήταν αναμενόμενη, έρχεται ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 2015 συνιστούν γενοκτονία, μια ανακοίνωση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αρμένιους σε όλον τον κόσμο, αλλά καταδικάστηκε από την Τουρκία.

Σε επιστολή του προς τον Μπάιντεν ο Πασινιάν σχολίασε ότι αυτή η ιστορική απόφασή του ήταν θέμα ασφάλειας για την Αρμενία, μετά τη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία η Τουρκία στήριξε το Αζερμπαϊτζάν.

https://www.newsit.gr

madata.gr
Post
Ειδήσεις Τετάρτη 12.08.2026

ΕΕ: Δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κολομβία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε δύο εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Κολομβίας, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. &laqu

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 10.08.2026

Ο Γ. Αυτιάς ζητά έλεγχο σε αγορές ακινήτων από τρίτες χώρες σε διασυνοριακές περιοχές

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, ρωτά πως και με ποιον τρόπο η Κομισιόν, σε συνεργασία με τις αρμόδιε

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 05.08.2026

Κάγια Κάλλας σε Γ. Μανιάτη για «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε στέλνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,