Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 22:03 Ειδήσεις

Π.Ο.Υ: Εκρηκτική η κατάσταση στην Ινδία – Eντατικές έρευνες για την νέα μετάλλαξη


Για τσουνάμι κρουσμάτων που σαρώνουν την Ινδία, φτάνοντας σήμερα σε 332.730 μέσα σε ένα 24ωρο προειδοποιούν οι επιστήμονες και ο Π.Ο.Υ. σημειώνοντας, πως πρόκειται, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Μάικ Ραιαν «για μια επιδημιολογικά περίπλοκη κατάσταση σε μια τεράστια χώρα στην οποία θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για την μείωση των κρουσμάτων». Τα χιλιάδες νέα κρούσματα σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αποδοθούν τόσο στην νέα ινδική μετάλλαξη όσο και στην απροσεξία των πολιτών. 

Η ινδική παραλλαγή χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής ως «ενδιαφέροντος»

Επισήμως, ο Π.Ο.Υ δια της επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε, τόνισε «πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της νεοεμφανισθείσας ινδικής παραλλαγής Β.1.617 ως «ανησυχητική», με τις έρευνες, ωστόσο να συνεχίζονται εντατικά και με την συγκεκριμένη παραλλαγή «να μπαίνει «στο ραντάρ» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας», όπως τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η παραλλαγή φέρει δύο μεταλλάξεις σε μια επιφανειακή πρωτεΐνη που είναι γνωστή και από άλλες γραμμές μεταλλάξεων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν έχει «συσχετιστεί προς ώρας με μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία αν εμβολιασμένα άτομα και άτομα που αναρρώνουν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύονται λιγότερο από μια μόλυνση με αυτήν την παραλλαγή.

Η παραλλαγή, σύμφωνα με την πλατφόρμα GSIAD, έχει ήδη εντοπιστεί σε 15 χώρες εκτός Ινδίας, και αρκετές φορές σε αλληλουχίες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, 113 περιπτώσεις είναι γνωστές στη Μεγάλη Βρετανία, έντεκα στην Δανία, οκτώ στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία.

Οι προειδοποιήσεις

Βρετανοί ερευνητές, προειδοποίησαν σήμερα, ότι η νέα ινδική παραλλαγή θα μπορούσε δυνητικά να είναι ακόμη πιο προβληματική από ότι εκείνες της Νότια Αφρικής και της Βραζιλίας για το γεγονός και μόνο, ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, επειδή η παραλλαγή πιθανώς παρακάμπτει τα αντισώματα.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ανέφερε την νέα διπλή μετάλλαξη στα τέλη Μαρτίου, χωρίς να διαπιστώνεται μέχρι στιγμής όμως υψηλότερη μεταδοτικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στην Ινδία πιστεύουν ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να εξηγήσει τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα.

Η εκρηκτική κατάσταση στην Ινδία

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, η κατάσταση στην Ινδία και ιδιαίτερα στην Μαχαράστρα, την πλουσιότερη πολιτεία της Ινδίας, όπου περιλαμβάνεται και η Βομβάη είναι δραματική με τα νοσοκομεία να λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ λόγο των εισοδηματικών κριτηρίων οι φτωχοί έχουν ελάχιστες πιθανότητες επαρκούς θεραπείας.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι πάρα πολύ νεότεροι άνθρωποι ηλικίας 20 έως 40 ετών είναι σοβαρά άρρωστοι, όπως και παιδιά που εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη έλλειψη οξυγόνου. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους μετανάστες που δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά ή να αγοράσουν τρόφιμα.

Τοπικές ινδικές αρχές επισημαίνουν πάντως ότι ο πληθυσμός είναι απρόσεκτος. Για παράδειγμα, αναφέρετε έντονος συγχρωτισμός χωρίς τήρηση αποστάσεων ή χρήση μάσκας από δεκάδες χιλιάδες άτομα που συμμετέχουν σε γάμους, ενώ η ίδια η κυβέρνηση έχει άρει την απαγόρευση σημαντικών κοινωνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της γιορτής των Ινδουιστών με αποτέλεσμα σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστοί να συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στον ποταμό Γάγγη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι τρία κρατίδια της Ινδίας διεξήγαγαν εκλογές, αφού πρώτα είχαν προηγηθεί μαζικές συγκεντρώσεις στις οποίες δεν τηρήθηκε καμία απόσταση με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντικά άνοδος των κρουσμάτων.

www.ertnews.gr

 
Post
Ειδήσεις Παρασκευή 07.05.2021

Θανατηφόρο τροχαίο με ζευγάρι που αγνοούνταν από χθες στη Σητεία

Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Ζάκρου – Ξερόκαμπου στη Σητεία, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο σύζυγός της, που διασωληνώθηκε καθ΄ οδόν. ...

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 07.05.2021

Στην Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης. Πατέντες εμβολίων και πράσινο πιστοποιητικό στην ατζέντα

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο, που διεξάγεται διά ζώσης από τον περα

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 06.05.2021

Ιατροδικαστής: Δεν πέθανε από θρόμβωση η 44χρονη που είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca

Για τις συνθήκες θανάτου της 44χρονης γυναίκας λίγες ώρες αφού έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στο LIVE NEWS του Mega, ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Δημήτρης Γαλεντέ ...