Σάββατο 17 Απριλίου 2021 14:15 Εκτός Ελλάδος

Η καταιγίδα που δημιούργησε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη


Ενα σύννεφο καταιγίδας που δημιουργήθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2018, προκάλεσε τη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η κορυφή της καταιγίδας έφτασε σε θερμοκρασία του -111 βαθμούς Κελσίου, και ήταν η ψυχρότερη από όσες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Οι καταιγίδες και οι τροπικοί κυκλώνες φτάνουν σε υψηλά υψόμετρα, μέχρι και 18 χιλιόμετρα από το έδαφος. Εκεί, ο αέρας είναι πολύ πιο ψυχρός. Αλλά η συγκεκριμένη θερμοκρασία έφτασε σε άλλο επίπεδο. Η κορυφή του νέφους της καταιγίδας είχε θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου λιγότερους απ' ότι οι συνηθισμένες.

 
Η καταιγίδα έφτασε περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Ναουρού λίγο πριν την έλευση του 2019 (29 Δεκεμβρίου) και η θερμοκρασία της μετρήθηκε από έναν αισθητήρα υπέρυθρων του δορυφόρου των ΗΠΑ NOAA-20, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι καταιγίδες παίρνουν ένα σχήμα που θυμίζει αμόνι όταν φτάνουν στην κορυφή της τροπόσφαιρας, του χαμηλότερου στρώματος ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Αλλά αν μια καταιγίδα έχει πολύ ενέργεια θα απασφαλίσει το επόμενο επίπεδο, τη στρατόσφαιρα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «υπέρβαση κορυφής» και σπρώχνει τα σύννεφα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα ψηλό.

Οι «υπερβάσεις κορυφής» είναι σχετικά συχνές, αναφέρει ο Simon Proud, επικεφαλής της έρευνας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης, στο BBC. Συνήθως μια υπέρβαση κορυφής ψύχεται περίπου κατά 7 βαθμούς Κελσίου για κάθε χιλιόμετρο που ανεβαίνει στην στρατόσφαιρα.

Ωστόσο αυτή η καταιγίδα ήταν ακραία. «Αυτή η καταιγίδα πέτυχε μια άνευ προηγουμένου θερμοκρασία η οποία εξώθησε στα όρια τις δυνατότητες μέτρησης των σύγχρονων δορυφορικών αισθητήρων. Ανακαλύψαμε ότι αυτές οι ψυχρές θερμοκρασίες φαίνεται πως γίνονται πιο συχνές», ανέφερε ο Proud στη δήλωσή του.

 
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τον ίδιο αριθμό κρύων θερμοκρασιών στα σύννεφα με αυτόν που είχαν καταγράψει τα 13 προηγούμενα απ’ αυτά χρόνια. «Αυτό είναι σημαντικό, αφού οι καταιγίδες με ψυχρότερα σύννεφα τείνουν να είναι πιο ακραίες και πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους, λόγω ισχυρών ανέμων, χαλαζόπτωσης και αστραπών.

Η συγκεκριμένη καταιγίδα μάλλον ενεργοποιήθηκε από έναν συνδυασμό ζεστού νερού της περιοχής και ενός ανέμου που κινούνταν προς τα ανατολικά. Ωστόσο, παραμένει ασαφές γιατί γίνονται πιο συχνές οι ψυχρότερες θερμοκρασίες στα σύννεφα καταιγίδας.

 
«Πρέπει να καταλάβουμε εάν αυτή η αύξηση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή αν οφείλεται σε μια ‘τέλεια καταιγίδα’ καιρικών φαινομένων που προκαλούν εκρήξεις καταιγίδων τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο Proud.

Πληροφορίες: sciencelaert.com

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 22.10.2025

Η πρώτη τρομακτική νύχτα του Σαρκοζί στη φυλακή – Απειλές θανάτου και 24ωρη αστυνομική προστασία

Ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε την πρώτη του νύχτα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Λα Σαντέ στο Παρίσι, σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από το περιβάλλον του «τρομακτικές». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 21.10.2025

Νικολά Σαρκοζί: «Καλώς ήρθες στη φυλακή!» – Έτσι υποδέχτηκαν τον πρώην πρόεδρο οι κρατούμενοι

Ο πρώτος πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους που φυλακίζεται εδώ και δεκαετίες – Πώς κατέληξε στη «La Santé» Με φωνές και… «καλωσορίσματα» από τα κελιά των

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 20.10.2025

Λούβρο - η κλοπή του αιώνα: Πώς έκαναν φτερά οι βασιλικοί θησαυροί και γιατί θεωρείται απίθανο να βρεθούν

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη θεαματική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου το πρωί της Κυριακής, όταν τέσσερις δράστες, μεταμφιεσμένοι σε εργάτες, κατάφεραν να εισβάλουν με σκάλα στο εμβληματικό