Σάββατο 17 Απριλίου 2021 14:15 Παράδοση

Η 18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών: Ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους


Με ελεύθερη είσοδο στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους (που λόγω πανδημίας είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού οι οποίοι προς το παρόν λειτουργούν), θα γιορταστεί αύριο Κυριακή 18 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Ο θεσμός, που κάθε χρόνο εορτάζεται την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 18 Απριλίου, μετράει 38 έτη από την καθιέρωσή του. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία, το 1982, για να εγκριθεί με σχετικό ψήφισμα της UNESCO το 1983, κατά την 22η Γενική της Συνέλευση. 
 Στόχος της παγκόσμιας αυτής μέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της Πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.

Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures). Αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας. Σχετίζεται, επίσης, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

 
Post
Παράδοση Σάββατο 17.01.2026

Ο Σαίξπηρ… στα γρήγορα στο Κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς» από την Πειραματική Θεατρική Σκηνή Δήμου Περιστερίου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Π. Παχατουρίδης, προσκαλεί τους πολίτες στη θεατρική παράσταση «Σαίξπηρ… στα γρήγορα», που παρουσιάζει η Πειραματική Θεατρική Σκηνή Δήμου Περιστερίο

Post
Παράδοση Σάββατο 17.01.2026

Με μαντολίνα και λαούτα το συγκινητικό αντίο στον Γιάννη Ξυλούρη

Σε κλίμα οδύνης συγγενείς, φίλοι, αλλά και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν στον Άγιο Μηνά, τον Γιάννη Ξυλούρη, γνωστό ως "Ψαρογιάννη", αδελφό του αλησμόνητου Νίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη. Ο

Post
Παράδοση Σάββατο 17.01.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 17/1/26

Σήμερα τιμάται η μνήμη των Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Θεοδοσίου του Μεγάλου ευσεβούς βασιλέως, Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Γιορτάζουν: Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντω