Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 23:33 Εκτός Ελλάδος

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας - Απελάθηκαν δέκα διπλωμάτες


Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς κατηγορούν τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις και ανάμειξη στις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020. Επίσης, αποφασίστηκε η απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν "στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες" εις βάρος της, "εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης".

Στήριξη του ΝΑΤΟ

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αμέσως εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την απόφαση αυτή. "Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες "παράνομες" κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων πριν προβεί σε λεπτομερή σχολιασμό επί του θέματος. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.

"Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό", τόνισε ο Πεσκόφ. "Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, εξήγησε. Όπως είπε ο Πεσκόφ, η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν “ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής “σε τρίτη χώρα”. Προς το παρόν η Μόσχα έχει αντιδράσει χλιαρά στην πρόταση αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την αμερικανική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.

Σήμερα ο Πεσκόφ τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης, όμως πρόσθεσε ότι "οι δύο πρόεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι” τη διεξαγωγή μιας συνόδου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει οξυμένη, με δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι ανεπτυγμένες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Κατά συνέπεια είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση, εκτίμησε ο Πεσκόφ, παρά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στα ανατολικά, ενώ έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των Δυτικών να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Από τον Ιανουάριο, όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επιδεινώθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Η Μόσχα ανακάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του “δολοφόνο”.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 02.07.2025

OHE: Άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Ν. Υόρκη, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκ

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 30.06.2025

Τουρκία: Μυστήριο με τον θάνατο 4 φίλων – Βρέθηκαν σε πλυντήριο αυτοκινήτων οι σωροί τους

Μακάβρια ανακάλυψη έκαναν αστυνομικοί μέσα σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας, όπου κλήθηκαν από συγγενείς 4 νεαρών φίλων, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί και δεν είχαν δώσει σημ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 25.06.2025

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Να αυξήσουμε τις δαπάνες για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Ρωσίας» – Όλες οι εξελίξεις

Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Χάγη. Βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι οι αμυντικές δαπάνες και το αίτημα του Ντ