Πέμπτη 08 Απριλίου 2021 22:32 Είς Υγείαν

Μέσα στον Ιούλιο το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα - Εν αναμονή γνωμοδότησης για AstraZeneca


Πιο πιθανό την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 Όπως είπε, δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί, ανέφερε.

Επισήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία.

Παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

 Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος».

Αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας, μίλησε για δύο ορόσημα. Μέχρι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου, το πρώτο σημαντικό τείχος θα αποτελούν με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών οι ευπαθείς πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών, όπως είπε, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας, πρόσθεσε.

 Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, είπε πως το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται, και όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού γειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 06.05.2026

Νεφέλη Προμπονά: «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στις μαίες – Χρειαζόμαστε περισσότερες στο ΕΣΥ» (vid)

Δείτε τι δήλωσε στο Press Office Online (poo.gr) η Νεφέλη Προμπονά, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Κρήτης, για την Παγκόσμια Ημέρα Μαίας.youtu.be/Ivy8bXXVrr4H Νεφέλη Προμπονά

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 06.05.2026

«Φεστιβάλ Υγείας & Δημιουργικότητας – Παγκόσμια Δράση για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη», 13 Μαΐου στο Πάρκο A. Παπανδρέου

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Δήμου Κηφισιάς κ. Χρήστος Λούμπιας, σας προσκαλο

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 05.05.2026

Παράπονα και τεχνικά προβλήματα στην πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος στα Επείγοντα του Βενιζελείου (vid)

Αντιδράσεις από ασθενείς – Προειδοποιήσεις εργαζομένων για ανάγκη ενίσχυσης προσωπικούΤεχνικά ζητήματα αλλά και παράπονα από ασθενείς καταγράφηκαν την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος