Κυριακή 04 Απριλίου 2021 22:29 Εκτός Ελλάδος

Ιορδανία: Απόπειρα πραξικοπήματος για ανατροπή του βασιλιά Αμπντάλα


Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε το Σάββατο ο τέως διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας και ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, πρίγκιπας Χαμζά μπιν Χουσεΐν και παράλληλα, είκοσι περίπου άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές επειδή θεωρήθηκαν «απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με δήλωση ανώτατων αξιωματούχων του βασιλείου.

 Ο 41χρονος πρίγκιπας Χαμζά μπιν Χουσεΐν είναι ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά Χουσεΐν και της τέταρτης συζύγου του βασίλισσας Νουρ, η οποία καταγόταν από τις ΗΠΑ. Ο πρίγκιπας παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο παλάτι του στο Αμάν μέχρι να ολοκληρωθεί η εις βάρος του έρευνα για απόπειρα ανατροπής του αδελφού του, βασιλιά Αμπντάλα από τον θρόνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, η οποία επικαλείται πηγές από μυστικές υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή στην απόπειρα για ανατροπή του βασιλιά της Ιορδανίας ενέχεται, τουλάχιστον, ένα ακόμα μέλος της βασιλικής οικογένειας και έχουν ερευνάται η εμπλοκή αρχηγών φυλών και πολιτικών προσώπων ενώ αξιωματούχος υποστήριξε πως η απόπειρα ανατροπής είχε και στήριξη από το εξωτερικό, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Η Washington Post αναφέρει πως αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν, ήδη, ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ιορδανία, την οποία αποκαλεί «ζωτικής σημασίας» σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Με επίσημη ανακοίνωσή τους το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα) οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιορδανία επιβεβαίωσαν πως έχουν γίνει πολλές συλλήψεις και πως ζητήθηκε από τον πρίγκιπα Χαμζέ «να σταματήσει όλες τις κινήσεις ή τις ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν στόχο την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ιορδανίας».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου σε βίντεο που δόθηκε στο BBC από τον δικηγόρο του πρίγκιπα Χαμζά ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά αρνείται πως έπραξε όσα τον κατηγορούν και επιβεβαιώνει πως του έχει απαγορευτεί να βγαίνει έξω, να επικοινωνεί με άλλα άτομα ή να συναναντά άλλους ανθρώπους επειδή σε ιδιωτικές συζητήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης και κατά του βασιλιά. Στο ίδιο βίντεο ο πρίγκιπας κάνει λόγο για διαφθορά στην κυβέρνηση τα τελευταία 15 με 20 χρόνια η οποία μεγαλώνει με το πέρασμα των ετών. Οι σχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα με τον ετεροθαλή αδελφό του χειροτέρεψαν το 2004 όταν ο Ιορδανός μονάρχης αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου από τον πρίγκιπα Χαμζά για να τον απονείμει στον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Χουσεΐν. Ο 59χρονος βασιλιάς της Ιορδανίας είναι παντρεμένος με την εντυπωσιακή βασίλισσα Ράνια και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον διάδοχο Χουσεΐν, τις πριγκίπισσες Ιμάν και Σάλμα και τον πρίγκιπα Χασέμ. Ο Αμπντάλα ανέβηκε στο θρόνο τον Ιούνιο του 1999 μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χουσεΐν, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.


 
 

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 30.06.2025

Τουρκία: Μυστήριο με τον θάνατο 4 φίλων – Βρέθηκαν σε πλυντήριο αυτοκινήτων οι σωροί τους

Μακάβρια ανακάλυψη έκαναν αστυνομικοί μέσα σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας, όπου κλήθηκαν από συγγενείς 4 νεαρών φίλων, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί και δεν είχαν δώσει σημ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 25.06.2025

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Να αυξήσουμε τις δαπάνες για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Ρωσίας» – Όλες οι εξελίξεις

Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Χάγη. Βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι οι αμυντικές δαπάνες και το αίτημα του Ντ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 25.06.2025

«Καταστράφηκε η ζωή μου μετά το εμβόλιο της Pfizer» – Πατέρας 4 παιδιών καταγγέλλει «βασανιστικά» συμπτώματα

Ο Dean Valentine, ένας υγιής άνδρας κοντά στα 60, απολάμβανε τη ζωή του ως παππούς και οικογενειάρχης, μέχρι που, όπως ισχυρίζεται, η υγεία του καταστράφηκε μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer κατά του κ