Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 15:46 Γνώμες

Εξαδάκτυλος: Άνοιγμα από τις 12 Απριλίου και μετά - Πρώτα το λιανεμπόριο


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σήμερα στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και του Γιάννη Μιχελάκη εμφανίστηκε αντίθετος με το άνοιγμα της αγοράς την Δευτέρα 5 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι κατά τη γνώμη του το λιανεμπόριο θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει από τις 12 Απριλίου και μετά.


Σε σχέση με το αν η χρονική αυτή στιγμή ενδείκνυται για μια πιθανή χαλάρωση του lockdown και άνοιγμα δραστηριοτήτων, δεδομένης της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, σημείωσε ότι αρχικά θα πρέπει να δούμε γιατί είμαστε στη συγκεκριμένη κατάσταση. ''Οι περιορισμοί βοηθούν στο να μην έχουμε έναν Αρμαγεδώνα τύπου Πορτογαλίας, τον οποίο δεν έχουμε. Από την άλλη πλευρά η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία δεν υπάρχει στον ιό. Ο ιός είναι ξεκούραστος και ταχύς και θα δούμε μήπως τα μέτρα μπορούν να τηρηθούν καλύτερα. Θα πρέπει επίσης να δούμε μέσα σε όλα αυτά μήπως υπάρχουν αδήριτες ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, για παράδειγμα οικονομικές αδήριτες ανάγκες" ανέφερε.

''Δεν είμαστε σε φάση ανοίγματος''


"Απ' όλα αυτά μπορεί να προκύψει μια διαφορετική απόφαση σχετικά με τα μέτρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε φάση ανοίγματος. Αν κάποιος νιώθει ή έχει αντιληφθεί ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα και τώρα προχωράμε στο άνοιγμα, αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω και δεν νομίζω ότι αποτελεί μια λογική εκτίμηση'', υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προσθέτοντας:

 
''Επειδή οι συμπολίτες μια δείχνουν σημάδια κόπωσης και φαίνεται ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων στο βαθμό που έχει προβλεφθεί, αν με ένα άλλο σύστημα μέτρων, με κάποιες άλλες ρυθμίσεις, οι άνθρωποι διευκολυνθούν στο να τηρήσουν τα μέτρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα πλέον, διότι για μικρό χρονικό διάστημα μιλάμε, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, όσο προχωρούν και οι εμβολιασμοί, προς την έξοδο''.

Επιστροφή της Τρίτης Λυκείου στο σχολείο-Μετακίνηση προς τα εξοχικά

Δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, στο ερώτημα τι θα εισηγούνταν ο ίδιος ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου , ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε το εξής: ''Αν υπάρχει αδήριτη οικονομική ανάγκη θα πρέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει με πολύ αυστηρούς όρους και αποκλείοντας την περίπτωση να δούμε λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους, να το επιτρέψουμε. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιτρέψουμε το άνοιγμα της τρίτης Λυκείου, και μόνο αυτής, διότι τα παιδιά αυτά δίνουν εξετάσεις. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε ίσως στους πολίτες να πάνε στα εξοχικά τους, με την προϋπόθεση ότι αυτά βρίσκονται σε αντίστοιχου επιπέδου κινδύνου περιοχές. Τα υπόλοιπα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν διότι σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε μια δυσάρεστη κατάσταση''.

Πώς θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να γίνει ένα πιθανό άνoιγμα της αγοράς χωρίς να σημειωθεί κοσμοπλημμύρα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε αρχικά ότι '' εμείς λέμε τι είναι σχετικά λιγότερο επικίνδυνο, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται παντού. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πιεζόταν μόνο στην Αττική, αρχίζει να πιέζεται πολύ άσχημα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και έχουμε μπροστά μας μια περίοδο που θέλουμε να είναι καθαρή. Θέλουμε δηλαδή μετά το Πάσχα να μπούμε σε μια καθαρή περίοδο για τον τουρισμό μας. Άρα αυτό που λέμε είναι ότι εκεί που υπάρχει αδήριτη ανάγκη θα δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυστηρά τα απολύτως απαραίτητα, κατά τη γνώμη μου μετά τις 12 Απριλίου''.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις 12 Απριλίου θα μπορούσε να ανοίξει αρχικά το λιανεμπόριο. Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορεί να δώσει έναν ακριβή οδικό χάρτη με ημερομηνίες καθώς η θέση της επιτροπής σχετίζεται με το τι και πότε μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε με σχετικά ασφαλή τρόπο. "Η απάντηση λοιπόν σε αυτά τα ερωτήματα είναι ένα ένα τα βήματα. Πρώτο βήμα, από τις 12 Απριλίου, το πλέον αναγκαίο στην αρχή και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα'', είπε.

Σε σχέση με το ρίσκο που υπάρχει από το άνοιγμα της Τρίτης Λυκείου να κολλήσει κάποιος μαθητής τον ιό στο σχολείο ενώ προετοιμάζεται για τις εξετάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι, εξαντλώντας τις απουσίες, για να διαβάσουν, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα διότι δεν έχουν τη φροντιστηριακή υποστήριξη που έχουν άλλα παιδιά και τα οποία χρειάζονται το ανοιχτό σχολείο για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.

 

enikos

 
Post
Γνώμες Τρίτη 20.04.2021

Η εφιαλτική εκτίμηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το Πάσχα επιβεβαιώνεται

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  και εμβληματική μορφή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας στις 7 Απριλίου  είχε εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα -δηλαδή μεταξύ 3 και 10 Μαΐου, ε ...

Post
Γνώμες Κυριακή 18.04.2021

Παυλάκης: Όλοι πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο

Ο γιατρός – ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σχολίασε την απόφαση για αναστολή της έναρξης των εμβολιασμών με Johnson & Johnson για τον κορονοϊό. Μιλώντας στην ΕΡ ...

Post
Γνώμες Παρασκευή 16.04.2021

Τζανάκης: Μείωση μετά τις 20 Απριλίου. Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

Μετά τις 20 Απριλίου αναμένεται μείωση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ...