Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 14:26 Γνώμες

Manolis Dermitzakis το καψες. George Pavlakis δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή


Manolis Dermitzakis το καψες!

George Pavlakis δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια

Επιστημονικός πόλεμος ξέσπασε στο facebook ανάμεσα στους αποδήμους Γιώργο Παυλάκη και Μανώλη Δερμιτζάκη.

Αφορμή, μια αναδημοσίευση ενός σχολίου από τον καθηγητή στις ΗΠΑ, το οποίο έφερε την καυστική απάντηση του καθηγητή Γενετικής στη Γενεύη και η «σύρραξη» γενικεύτηκε, με άλλους επιστήμονες να «μπαίνουν» στα χαρακώματα. Το σχόλιο που πυροδότησε την κόντρα είναι το ακόλουθο και βασίζεται στο ότι οι μεταδόσεις κορονοϊού γίνονται κυρίως μέσα στην οικογένεια:

Η απάντηση στο σχόλιο από τον Μ. Δερμιτζάκη ήταν η ακόλουθη: «Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογένειας που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες). Εάν αυτές οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο τότε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα.

Να προσθέσω και μια ακόμη διάσταση. Πριν από 2-3 εβδομάδες πήρε συνέντευξη ο Παπαχελάς από τον Φάουτσι και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι στις πολύ κόκκινες περιοχές η εστίαση πρέπει να είναι ανοιχτή μόνο έξω. Δεν είπε να μην υπάρχει εστίαση αλλά να είναι μόνο έξω!

Η απάντηση του Παυλάκη ήταν λιτή και περιεκτική... «Manolis Dermitzakis το καψες!». Η απάντηση του Δερμιτζάκη ήταν η εξής: «George Pavlakis δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια»

madata.gr
Post
Γνώμες Πέμπτη 02.04.2026

Εκατό χρόνια ΕΣΗΕΠΗΝ : «Γράφουμε ιστορία...» Ο απόηχος που έγινε παρακαταθήκη

Γράφει οΓιώργος Μυσιρλάκης* Υπάρχουν βραδιές που ο απόηχός τους δεν σβήνει αλλά απλώνεται. Και η επέτειος των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Ηράκλειο άφησε πίσω της έναν τέτοιο αποτύπωμα βαθύ, επίμονο

Post
Γνώμες Δευτέρα 30.03.2026

Τρύγος 2026: Η διαρθρωτική προσαρμογή συνεχίζεται στο Νότιο Ημισφαίριο για αναδιάταξη μεγέθους και αποφυγή πλεονασμάτων

Όπως και πέρυσι, η σοδειά του 2026 στο Νότιο Ημισφαίριο διαμορφώνεται στο σημείο τομής δύο πλέον αλληλένδετων δυνάμεων: της δυναμικής της αγοράς και των κλιματικών συνθηκών. Οι εκτάσεις και οι δομέ

Post
Γνώμες Δευτέρα 09.03.2026

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΜΑ

Του Λευτέρη Χαρωνίτη (Σκηνοθέτης -Μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής ενάντια στις βάσεις και την πολεμική εμπλοκή) Πριν από εκατόν δέκα ακριβώς χρόνια κατά τους πρώτους μήνες του 1916 ο Β.Ι. Λένιν,