Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 23:49 Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Εμπιστοσύνη στα εμβόλια, κόπωση από το lockdown


Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η ΝΔ με 37% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. “Άλλο” απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η “ψαλίδα” μεταξύ των δύο είναι στις 11 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. “Άλλο” απάντησε το 7% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.

Σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, το 59%, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΚΑΪ και της Pulse για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Στο ερώτημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου). Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).

Με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, συμφωνεί το 33% των ερωτηθέντων, μάλλον συμφωνεί το 15%, μάλλον διαφωνεί το 11% και σίγουρα διαφωνεί το 19%.

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις για σύσταση προανακριτικής δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (55%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (36%) και του ΣΥΡΙΖΑ 30%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 12% σίγουρα συμφωνεί και 16% μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.

madata.gr
Post
Πολιτική Δευτέρα 14.09.2026

Αγρότες: Καθυστερήσεις από το 2020 στην εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών και στην επιστροφή χρημάτων από τον e-ΕΦΚΑ

Με Κοινοβουλευτική Ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες για την επιτάχυνση και την αυτο

Post
Πολιτική Δευτέρα 14.09.2026

Χάρης Μαμουλάκης: Στο σκοτάδι τα στοιχεία για την ασφάλεια των γεφυρών

Ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες της χώρας ζητάει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Υποδομών & Μετ

Post
Πολιτική Παρασκευή 11.09.2026

Ελένη Βατσινά στη Βουλή: «Αξιοκρατία στα λόγια, αποκλεισμοί και κομματικές επιλογές στην πράξη – Οι μεγάλες αντιφάσεις του νέου συστήματος στο Δημόσιο»

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βαθμολογική εξέλιξη και την επιλογή προϊσταμένων άσκησε από το βήμα της Βουλής ηβουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσιν