Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 14:55 Γνώμες

Τζανάκης: Να βγει ο κόσμος έξω με μάσκες. Δεν κολλάει στην εξοχή ο ιός


Ο κόσμος να βγει έξω καθώς δεν κολλάει στην εξοχή ο ιός αλλά πολύ προσεκτικά, χωρίς χαλάρωση και με υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις, τεστ κάθε εβδομάδα και τήρηση των μέτρων από όλους. Ο ιός είναι χειμωνιάτικος και στις αρχές της άνοιξης. Από μόνος του κάνει κοιλιά. Μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι και να μαυρίζουμε τον κόσμο. Να προσέξει λίγο ο κόσμος και όλα θα πάνε καλά

Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να βγει έξω, καθώς δεν κολλάει στην εξοχή ο ιός αλλά πολύ προσεκτικά, χωρίς χαλάρωση και με υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις, τεστ κάθε εβδομάδα και τήρηση των μέτρων από όλους.

Αισιόδοξος ότι μετά τις 20 Απριλίου τα δύο τρίτα της χώρας θα είναι «κίτρινα» ή «πράσινα» στον επιδημιολογικό χάρτη, εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Εξήγησε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν «μονότονα σχεδόν» ότι μετά τις 15 Απριλίου η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι σαφής, μπορεί και κάτω από 2.000.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, άπαντες ήταν στις καφετέριες και δεν σημειώθηκε αναζωπύρωση τόσο γρήγορα. 

 

Μανωλόπουλος: Ή Πάσχα ή καλοκαίρι

Από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο ερώτημα εάν το δίλημμα είναι ή Πάσχα ή καλοκαίρι απάντησε ότι δεν γίνονται και τα δύο και πως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Εξήγησε ότι καθώς τα κρούσματα είναι γύρω στις 3.000, τα λύματα δείχνουν αποκλιμάκωση μετά από 10 με 15 ημέρες δεν βλέπει πως θα φτάναμε στις πέντε εβδομάδες που μένουν να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, ανεξάρτητα από το τι θα έχει αλλάξει στο lockdown.

Τόνισε ότι το Πάσχα θα είναι μέσα στην “κόκκινη ζώνη” και χρειάζεται προσοχή ώστε μέσα στο Μάιο να μειωθούν τα κρούσματα και μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, να έχουμε χαμηλά νούμερα κρουσμάτων τον Ιούνιο και να κάνουμε ένα «σχεδόν κανονικό» καλοκαίρι.

«Το αν ανοίξουμε ή όχι το Πάσχα, δεν είμαι στην επιτροπή, δεν θα το αποφασίσω, αλλά με Πάσχα στο χωριό μπορεί αν έχουμε αναζωπύρωση κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.

madata.gr
Post
Γνώμες Τρίτη 20.04.2021

Η εφιαλτική εκτίμηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το Πάσχα επιβεβαιώνεται

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  και εμβληματική μορφή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας στις 7 Απριλίου  είχε εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα -δηλαδή μεταξύ 3 και 10 Μαΐου, ε ...

Post
Γνώμες Κυριακή 18.04.2021

Παυλάκης: Όλοι πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο

Ο γιατρός – ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σχολίασε την απόφαση για αναστολή της έναρξης των εμβολιασμών με Johnson & Johnson για τον κορονοϊό. Μιλώντας στην ΕΡ ...

Post
Γνώμες Παρασκευή 16.04.2021

Τζανάκης: Μείωση μετά τις 20 Απριλίου. Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

Μετά τις 20 Απριλίου αναμένεται μείωση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ...