Image
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 10:35 Παράδοση

Τι ειναι τα Κούλουμα που γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Τα «Κούλουμα» από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, παντού το πέταγμα του αετού και η πατροπαράδοτη λαγάνα, συνοδεύονται με κέφι και χαρά.

Για την ετυμολογία της λέξης «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Σύμφωνα με την wikipedia με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας». Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά της Αποκριάς έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι εορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

 

madata.gr
Post
Παράδοση Πέμπτη 20.08.2026

«Αστερουσίων Πολιτεία 2026»: Σύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία και τον ψηφιακό πολιτισμό

Μια πολυδιάστατη διοργάνωση παιδείας, πολιτισμού και έρευνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου 2026 στο Λουσούδι και στην Ιερά Μονή Κουδουμά. Η «Αστερουσίων Πολιτεία 20

Post
Παράδοση Πέμπτη 20.08.2026

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλα το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Γάζι

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα διοργανώνεται το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Γαζίου. Στην εκδή

Post
Παράδοση Τετάρτη 19.08.2026

Όλα έτοιμα για το 3ο Φεστιβάλ των Τειχών Ηρακλείου – Όλο το πρόγραμμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του 3ου Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μέχρι την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες ο Δήμ