Image
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 10:35 Παράδοση

Τι ειναι τα Κούλουμα που γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Τα «Κούλουμα» από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, παντού το πέταγμα του αετού και η πατροπαράδοτη λαγάνα, συνοδεύονται με κέφι και χαρά.

Για την ετυμολογία της λέξης «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Σύμφωνα με την wikipedia με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας». Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά της Αποκριάς έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι εορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

 

madata.gr
Post
Παράδοση Παρασκευή 12.09.2025

Εικαστικές δημιουργίες από πηλό και έργα ζωγραφικής στην ετήσια έκθεση της ‘’Ίριδας’’

Μια πλούσια συλλογή εικαστικών εξέθεσε στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος ‘’Ίριδα’’ αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο της δημιουργίας εξ

Post
Παράδοση Τετάρτη 10.09.2025

Με την Κρατική ορχήστρα και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη "πέφτει" σε Χανιά -Ηράκλειο η αυλαία του Φεστιβάλ Κρήτης.

Το «Φεστιβάλ Κρήτης» της Περιφέρειας που αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό στον Πολιτισμό τα τελευταία πέντε χρόνια στο νησί, ολοκληρώνει την φετινή του διοργάνωση με αφιέρωμα στον Παγκόσμ

Post
Παράδοση Τρίτη 09.09.2025

Προγραμματική Σύμβαση για την προστασία και ανάδειξη της περιπατητικής διαδρομής της Αρβανιτιάς

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου Χρήστο Γκούμα