Image
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 10:35 Παράδοση

Τι ειναι τα Κούλουμα που γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Τα «Κούλουμα» από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, παντού το πέταγμα του αετού και η πατροπαράδοτη λαγάνα, συνοδεύονται με κέφι και χαρά.

Για την ετυμολογία της λέξης «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Σύμφωνα με την wikipedia με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας». Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά της Αποκριάς έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι εορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

 

madata.gr
Post
Παράδοση Πέμπτη 08.10.2026

Τελετή λήξης για το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής την Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Με την παρουσίαση πέντε εξαιρετικών έργων τέχνης από λευκό μάρμαρο, ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνδιοργάνωση

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.10.2026

Κατάμεστο το Αστόρια για το «Δεκαοχτώ Ενάτου» – «Δεν ξεχνάμε»

Με μια κατάμεστη αίθουσα στο κινηματοθέατρο Αστόρια πραγματοποιήθηκε η συγκλονιστική παράσταση «Δεκαοχτώ Ενάτου», με τη Δώρα Χρυσικού να καθηλώνει το κοινό με μια δυνατή ερμηνεία και μια β

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.10.2026

Η Λέσχη Ανάγνωσης συνεχίζει το ταξίδι της αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο ΜΑΡΙΝΑ

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Καφές και Βιβλία» συνεχίζει και φέτος τις συναντήσεις της, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο για την περίοδο 2026–27. Η εναρκτήρια συνάντηση του νέου κύκλου θα πραγματοπο