Τετάρτη 03 Μαρτίου 2021 11:15 Βλέπω/Ακούω

Τεράστια αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα. Αύξηση έως και +338%


Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής

. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Επίσης. μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Τεράστια αύξηση της ποσοστιαίας μεταβολής στο μέσο εβδομαδιαίο ιϊκό φορτίο δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

«Ρεκόρ» αύξησης καταγράφηκε στο Ρέθυμνο με +338% ενώ πολύ ψηλά είναι όλη η Κρήτη, καθώς το Ηράκλειο κατέγραψε +199% και τα Χανιά +154%.

Η Αττική παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 3% ενώ ανοδικά κινήθηκε ξανά η Θεσσαλονίκη με 10%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στο ιικό φορτίο παρουσίασε την εξεταζόμενη εβδομάδα ο Βόλος μα +218%

 

Τα συμπεράσματα του ΕΟΔΥ

madata.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 02.10.2026

Εγκαινιάστηκε το Διαδημοτικό Κτηνιατρείο Κηφισιάς - Αμαρουσίου - Μια νέα οργανωμένη δομή για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Σε μια σημαντική ημέρα για τη φιλοζωία και τη διαδημοτική συνεργασία, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2026 τα εγκαίνια του Διαδημοτικού Κτηνιατρείου Κηφισιάς - Αμαρουσίου, στις εγκαταστάσεις

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 02.10.2026

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή αλιευτικού εξοπλισμού και κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Καβάλα

Τις πρωινές ώρες την 29.09.2026, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καβάλας από τον ιδιοκτήτη ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ελβετίας για την κλοπή αλιευτικού εξοπλισμού από το σκάφος του, το οποίο ελλιμεν

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 02.10.2026

Νίκος Χαρδαλιάς: «Στηρίζουμε με 17 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις της Αττικής για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και να εισέλθουν σε νέες αγορές»

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση συμπράξεων επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027 – Στις 6 Οκτωβρ