Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 16:19 Ειδήσεις

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Η οικογένεια του επικήρυξε τους δράστες - Έρευνες με ψηφιακή αράχνη


Συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες στις 24 Ιανουαρίου έχασε τη ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης. Βούλευμα που αναφέρεται σε κακουργηματικές πράξεις ανοίγει το δρόμο για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα” φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και μίλησε για τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Η οικογένεια Βαλυράκη έχει καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων στην εισαγγελία Χαλκίδος και κάνει ένα βήμα επιπλέον επικηρύσσοντας τους δράστες.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τόνισε ο Μανώλης Σφακιανάκης προσθέτοντας πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει όλα, σημειώνοντας πως ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες να έχουμε κάτι πολύ συγκλονιστικό που θα ρίξει φως στην υπόθεση. Τα στοιχεία που έρχονται είναι από τη στιγμή που βγήκε το βούλευμα και ερευνούμε ανθρωποκτονία, είπε συγκεκριμένα.

Επιστρατεύεται ο Μανώλης Σφακιανάκης

Ο στρατηγός της ΕΛΑΣ εν αποστρατεία, πρώην επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του CSII (Cyber Security International Institute) Μανώλης Σφακιανάκης ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Βαλυράκη.

«Ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, έχω να δηλώσω ότι σήμερα το έγκλημα είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία, δεν υπάρχει πλέον έγκλημα χωρίς χρήση της τεχνολογίας για τη διερεύνηση του, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να έχει πάρα πολλές πτυχές πάνω σε θέματα ηλεκτρονικά. Με απλά λόγια, όλο το επίδικο σημείο θα σαρωθεί, είτε από δορυφόρους, είτε από κεραίες κινητής, είτε από VHF. Όλα λοιπόν αυτά θα δώσουν στίγματα στην έρευνα που γίνεται και παράλληλα θα δώσουν αυτούς οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι αυτό. Έτσι λοιπόν μόνο με στοιχεία αδιάσειστα μπορεί μια υπόθεση να προχωρήσει στη Δικαιοσύνη και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια, η κυρία Μίνα Βαλυράκη, ο Αλέξανδρος και ο Γιάννης τα παιδιά του Σήφη Βαλυράκη, τα οποία έχουν υποστεί να δυνατό χτύπημα, δεν έπεσαν κάτω, είναι όρθιοι και έτοιμοι να παλέψουν για να φθάσουν μέχρι τους ενόχους» τόνισε στο protothema.gr ο κ. Σφακιανάκης. 

Μέσω ενός ειδικού προγράμματος που ονομάζεται «αράχνη», θα σαρωθούν και θα καταγραφούν όλα τα στίγματα.

Ο, τι δηλαδή έχουν καταγράψει οι δορυφόροι, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα GPS, η Google ακόμη και οι μοτορόλες των ψαράδων.

Στη συνέχεια όλη αυτή η συστοιχία πραγμάτων, θα μπει στο μικροσκόπιο και θα αναλυθεί μέσω προγραμμάτων που διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Έτσι, όπως αναφέρει το protothema.gr θα σχηματιστεί και στη συνέχεια θα ξεδιπλωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ο χάρτης των κινήσεων και χρονικά γύρω από την κόκκινη βάρκα του Σήφη Βαλυράκη.

Η έκθεση που θα συνταχθεί με βάση το συγκεκριμένο υλικό θα αποδεικνύει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μοιραίο μεσημέρι του περασμένου Ιανουαρίου

 

madata.gr
Post
Ειδήσεις Σάββατο 06.03.2021

Σοκαριστικό τροχαίο με έναν σοβαρά τραυματία στον ΒΟΑΚ

Ένα ακόμα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον ΒΟΑΚ, κινητοποιώντας τις αρχές. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά σε σύγκρουση αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost, ...

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 05.03.2021

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη

Άλλος ένας τεράστιος διαστημικός βράχος αναμένεται να περάσει «κοντά» από τη Γη το Σάββατο δίνοντας την ευκαιρία στους αστρονόμους να τον παρατηρήσουν. Πρόκειται για τον αστεροειδή με το όνομα Απόφις ...

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 05.03.2021

Πιστοποιητικό διευκόλυνσης ταξιδιών, όχι διαβατήριο εμβολιασμού η πρόταση της Κομισιόν. Τρία τα δεδομένα

Πιστοποιητικό διευκόλυνσης ταξιδιών, όχι διαβατήριο εμβολιασμού θα προτείνει στις 17 Μαρτίου στα τα κράτη μέλη με στόχο να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι και το οποίο θα περιέχει τρία είδη δεδομένων: το