Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021 16:49 Είς Υγείαν

Τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου ζητεί ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος


ΟΒρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) απέστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει από τις έως 12 στις 6 εβδομάδες το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19, επιτρέποντας να μεσολαβήσει διάστημα έως και 12 εβδομάδων προτού χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να προσφέρει στον μέγιστο αριθμό ανθρώπων μια αρχική προστασία.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να παρέχει προστασία αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί έπειτα από περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

Ο BMA σημειώνει ότι υποστηρίζει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη, αλλά ότι ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δεν ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ως εκ τούτου καλεί τον αρχίατρο «να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερες δόσεις έπειτα από 12 εβδομάδες».

«Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απομονώνεται όλο και περισσότερο από αυτήν πολλών άλλων χωρών», επισημαίνει ο BMA.

«Τα μέλη του BMA ανησυχούν επίσης ότι δεδομένου του μη προβλέψιμου χαρακτήρα του εφοδιασμού, μπορεί να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα 12 εβδομάδων».

Ο Γουίτι δήλωσε χθες Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις αποτελεί μια “απόφαση για τη δημόσια υγεία” που έχει στόχο τον εμβολιασμό πολύ περισσότερων ανθρώπων και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας έρχεται από την πρώτη δόση.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι προτεραιότητά του είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το ταχύτερο δυνατό.

«Η απόφαση (…) για αλλαγή του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου ακολουθεί μιας ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των τεσσάρων αρχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Περίπου 5,38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία χορηγείται επίσης κατά της νόσου αυτής το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

https://www.newsbeast.gr

 

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 10.01.2026

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για το Προσωπικό των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Περιστερίου

Η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Περιστερίου, στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για το προσω

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 10.01.2026

Δωρεάν Έλεγχος Ακουστικής Ικανότητας για τους Πολίτες του Δήμου Περιστερίου

Ο Δήμος Περιστερίου, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας των πολιτών, ενημερώνει ότι με πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας Περιστερίου θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Έλεγχος Ακουστικής Ικανό

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 09.01.2026

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης : Μέτρα προστασίας και πρόληψης για τη γρίπη

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής και πρόληψης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εί