Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 23:25 Οικονομία

Σταϊκούρας: 620 εκατ. ευρώ μειώθηκε το δημόσιο χρέος – Αντλήσαμε 2 δισ. από ομόλογα


Στο δημόσιο χρέος αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό μειώθηκε κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα το κράτος άντλησε ρευστότητα περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω της επαναγοράς και επανέκδοσης ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για μακροπρόθεσμους τίτλους λήξης 2050 (δηλ. διάρκειας 29,4 ετών) και ουσιαστικά αφορά στο εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο 2020. Ενώ, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει παράλληλα σταθερή προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του χρέους, στη διατήρηση ασφαλούς ύψους κρατικών διαθεσίμων και στην ορθολογική και συνετή διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής: «Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re – opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, από το σύνολο των εν λόγω συναλλαγών επετεύχθη:

(i) μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ,

(ii) επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και

(iii) συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ΟΕΔ, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης.

Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας παράλληλα σταθερή προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, στη διατήρηση ασφαλούς ύψους κρατικών διαθεσίμων και στην ορθολογική και συνετή διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 
Post
Οικονομία Κυριακή 22.02.2026

Πως μπορούν οι πολίτες να δουν ηλεκτρονικά όλα τα χρέη τους στις τράπεζες

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που προσφέρει για πρώτη φορά στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πλήρη και δωρεάν εικόνα της πιστωτικής τους έκθεσης, από στεγαστικά δάνεια μέχρι leasing.

Post
Οικονομία Παρασκευή 20.02.2026

Προτάσεις του ΕΒΕΘ για τη φορολογική ελάφρυνση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων

Η φορολογική ελάφρυνση και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων είναι το αντικείμενο επιστολής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικ

Post
Οικονομία Πέμπτη 19.02.2026

Η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την επιχειρηματικότητα και οι επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στην καινοτομία, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΒΕΘ

Σημαντικά στοιχεία για το ερευνητικό έργο που παράγεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τη δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν κατά τη