Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 13:16 Παράδοση

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας: Γιορτάζει σήμερα 18 Ιανουαρίου ο Θανάσης


Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, επισκέφθηκε τους μοναχούς στην έρημο της Αιγύπτου και συνδέθηκε με τον Μέγα Αντώνιο. Ασκήτευσε μαζί του και συνέγραψε τον «Βίο» του. 

Χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, σε ηλικία 25 ετών και τον συνοδεύει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους αγωνιστὲς κατά της αιρέσεως του Αρείου.

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αλέξανδρος το 328 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Αλεξανδρείας. Διετέλεσε Επίσκοπος για 46 έτη και υπήρξε ο στύλος της Εκκλησίας και ο κατ’ εξοχήν Πατέρας της Ορθοδοξίας. Εργάζεται ακούραστα για το ποίμνιο του, μελετά, συγγράφει και αναπτύσσει έντονη αντιαιρετική δράση, με κύριο στόχο την διάδοση του «ορθού» δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού. 

Αντιμετώπισε συκοφαντίες και ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου και εξορίστηκε πέντε φορές. Αγωνίστηκε  για την ορθόδοξη πίστη μέχρι το τέλος της ζωής του και κοιμήθηκε σε ηλικία 75 ετών το 373 μ.Χ.

 

 

madata.gr
Post
Παράδοση Δευτέρα 23.02.2026

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Εύχομαι να βρισκόμαστε και να νιώθουμε ότι η ζωή μας στην πόλη βελτιώνεται όλο και πιο πολύ. Μπορούμε να πάμε όλοι μαζί την πόλη μας μπροστά. Καλή Σαρακοστή»

Με δύο εκδηλώσεις, λόγω του άστατου καιρού, σε Καράβολα και Λότζια, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου αλλά και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Νικο

Post
Παράδοση Δευτέρα 23.02.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23/2/26

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα. Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπ

Post
Παράδοση Δευτέρα 23.02.2026

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει και γιατί ονομάστηκε έτσι;

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, αν προτιμάτε, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας τ