Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 21:35 Εκτός Ελλάδος

Tσαβούσογλου: Θα τεθούν όλα τα ζητήματα, αλλιώς οι διερευνητικές με την Ελλάδα δεν έχουν νόημα


 

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Και αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους.

«Αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” η “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σχετικά με το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ΕΕ δεν έχει απαντήσει ακόμη στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, που προτείνει η Άγκυρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν δεν συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι, τότε δεν θα επιτρέψουν ούτε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι παρούσα.

«Ο λόγος του δισταγμού της ΕΕ μπορεί να είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Δεδομένου ότι θέλαμε να επικρατήσει το δίκαιο με την Κύπρο, είπαμε να συμμετάσχουν και οι δύο ηγέτες. Αλλά εάν δεν αποδεχτείτε τους Τουρκοκύπριους, δεν θα επιτρέψουμε ούτε εμείς στην ελληνική πλευρά να συμμετάσχει. Αυτό θα το εξετάσουμε στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Στο συνέδριο, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την κατανομή των εσόδων. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη θέση του παρατηρητή», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε επίσης αν η ελληνική πλευρά επιδιώκει να φέρει στο τραπέζι και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα. «Στην αρχή, το ανέφεραν πολύ στις συναντήσεις της ΕΕ. Τώρα αυτό δεν υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι Ρώσοι ρωτούν περιστασιακά. Αλλά οι Ρώσοι έχουν ήδη πει, “Είναι δική σας επιλογή. Προτιμάμε να γίνεται συντήρηση, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, και ας είναι ανοιχτή στους επισκέπτες”. Η αντιπροσωπεία της UNESCO ήρθε και θα έρθει ξανά. Δεν υπάρχει πρόβλημα, το γνωρίζουν ήδη αυτό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

Πηγή: olay.com.tr

 

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.02.2021

Γερμανική κυβέρνηση: Δυνατή η χαλάρωση των μέτρων

Δυνατή αλλά με προφυλάξεις θεωρεί την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του ισχύοντος lockdown, παρά την πρόσφατη ελαφρά αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ ...

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.02.2021

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε επιστρέφουμε στη θερινή ώρα

Σε περίπου ένα μήνα θα αλλάξει η ώρα από χειμερινή σε θερινή. Συγκεκριμένα, μία ώρα μπροστά θα γυρίσουν τα ρολόγια την Κυριακή 28 Μαρτίου. Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δεί

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.02.2021

Βέλγιο – Κορονοϊός: Τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε υφασμάτινες μάσκες που μοιράστηκαν δωρεάν

Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον τα εκατομμύρια υφασμάτινων μασκών που διένειμε πέρσι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εισπνεύσουν τ ...