Image
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 20:34 Βλέπω/Ακούω

Εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Διευκρινίσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα στις αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Εικότερα, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕ Μ1 +ΜΕ Μ2 +ΜΕ Μ3 +ΜΕ Μ4 )/4.

Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

-Γιατί προκρίθηκε ΕΒΕ σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, π.χ. 10;

Για να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων / αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία / δυσκολία των θεμάτων.

-Γιατί όχι η ίδια ΕΒΕ για όλα τα τμήματα;

Γιατί τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ, είναι σημαντικό αυτά να μπορούν να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

-Τι αλλάζει ως προς τους συντελεστές βαρύτητας στη διαμόρφωση των μορίων των υποψηφίων;

Σήμερα, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπάρχουν δύο συγκεκριμένα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι συντελεστές βαρύτητας των οποίων καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας με οριζόντιο τρόπο για όλες τις Σχολές / Τμήματα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή / Τμήμα θα μπορεί να ορίζει το ποσοστό (συντελεστή βαρύτητας) με το οποίο κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των μορίων του υποψηφίου, π.χ. το Φυσικό θα μπορεί να ορίζει α) ότι η Φυσική είναι το μάθημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, και β) τον συντελεστή της βαρύτητας αυτής, ο οποίος θα επιδρά στη διαμόρφωση των μορίων των υποψηφίων του. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο την αυτονομία των Πανεπιστημίων και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων εισαγωγής υποψηφίων. Προβλέπεται η εφαρμογή της ρύθμισής αυτής από τους υποψηφίους που θα εξεταστούν το καλοκαίρι του 2022 και έπειτα.

 

 

 


ieidiseis
Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.04.2026

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 89χρονο μετά τις ένοπλες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ποινική δίωξη για σειρά βαριών αδικημάτων άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 89χρονου, ο οποίος πραγματοποίησε την Τρίτη δύο ένοπλες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους. Ο κ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.04.2026

Παράταση αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2026-2027 έως 3 Μαΐου

Παράταση έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2026 και ώρα 23:59 δόθηκε στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων και ανέργων περιόδου 2026-2027 της ΔΥΠΑ, λόγω της ιδιαίτερ

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 29.04.2026

Πρωτομαγιά 2026: Απεργία και στάσεις εργασίας σε ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό, ΤΡΑΜ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ

Λεωφορεία και Τρόλεϊ την Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου την