Image
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 12:10 Εκτός Ελλάδος

Εκτελέστηκε γυναίκα στις ΗΠΑ μετά από 70 χρόνια. Είχε αρπάξει έμβρυο από την κοιλιά εγκύου

Η εκτέλεση της Λάιζα Μοντγκόμερι που καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007, αποτελεί ίσως μια από τις τελευταίες πράξεις της προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ και την πρώτη εκτέλεση από τις ομοσπονδιακές αρχές μιας γυναίκας στις ΗΠΑ, έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια.
Οι ομοσπονδιακές αρχές εκτέλεσαν Λάιζα Μοντγκόμερι νωρίς σήμερα το πρωί, μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η 52χρονη, κρατούμενη στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 07:00 ώρα Ελλάδος τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης της Λάιζα Μοντγκόμερι, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του.
Το 2004 η Μοντγκόμερι σκότωσε μια γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα για να της κλέψει το έμβρυο που κυοφορούσε.
Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, υπογράμμισαν ότι αυτή υποφέρει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

 

Δικαστικό Θρίλερ με ανατροπές αποφάσεων 

Τη Δευτέρα το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναγράφονταν ότι «οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει».
Ωστόσο η απόφαση αυτή ακυρώθηκε χθες, Τρίτη, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε την απόφασή του.
Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της κυβέρνησης.
Ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των ψηφοφόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροί της.

Το έγκλημα της ψυχικά διαταραγμένης Μοντγκόμερι στο Μισούρι

Το 2004, ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η Λάιζα Μοντγκόμερι είχε εντοπίσει στο Ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανισθεί στην κατοικία της στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.
Στη συνέχεια την στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.
Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007. Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

 

 

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Στους 16 οι νεκροί από το μακελειό στην Bondi Beach – Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην παραλία Bondi Beach του Σίδνεϊ, καθώς ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 16, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των αυστραλιανών Αρχώ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο Νετανιάχου λέει ότι είχε προειδοποιήσει την Αυστραλία

Δημόσια παρέμβαση με αιχμές έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την αυστραλιανή κυβέρνηση πως ορισ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 14.12.2025

Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε εκδήλωση για το Χανουκά

Σκηνές πρωτοφανούς τρόμου εκτυλίχθηκαν σήμερα στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής του Χανουκά. Σύμφωνα με τις α