Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 16:35 Βλέπω/Ακούω

Κορονοϊός: Ήρθε από τα μινκ και όχι από τις νυχτερίδες; – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία


Για το ενδεχόμενο ο άνθρωπος τελικά να μολύνθηκε από τον κορονοϊό από τα μινκ και όχι από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο, εξετάζουν οι επιστήμονες.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, καθηγητής γενετικής στο ΑΠΘ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε εκτρεφόμενα μινκ και σε μινκ που ζουν ελεύθερα στη φύση από όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φάρμες σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με αναλύσεις του RNA, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οφείλεται στα μινκ η αρχική μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο και όχι στη νυχτερίδα», δήλωσε ο καθηγητής.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και στη χώρα μας εξετάζεται το ενδεχόμενο εντοπισμού τους σε θετικά στον ιό δείγματα από μινκ και ανθρώπους.

Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρίσκονται δείγματα από εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής μινκ της Δυτικής Μακεδονίας, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε πως «η διαδικασία αλληλούχισης του RNA θα δείξει αν έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού» υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο«. Ο κ. Θάνος διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, λέγοντας πως «πρόκειται για παρερμηνεία δηλώσεών του», μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

news

 

 
Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 06.12.2025

Μεγάλη γιορτή σήμερα Σάββατο 6/12 - Σε ποιους να ευχηθείτε χρόνια πολλά

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ, Μυριαλλής. Άγιος Νικόλαος Από τους δημοφιλ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 06.12.2025

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 6/12/25

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται: α. μέχρι τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (περιφερειακές ενότητες Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας – Χαλκιδικής) β. στα Δω

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 05.12.2025

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική άντεξε, παρά τις αστοχίες και αυθαιρεσίες δεκαετιών – Κανένας εφησυχασμός, η μάχη για την αντιπλημμυρική θωράκιση συνεχίζεται» (vid)

Στον Κηφισό βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποιώντας αυτοψία σε ένα από τα πιο υψηλής επικινδυνότητας σημεία του Λεκανοπέδιου, στο οποίο η Περιφέρεια έχει