Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 16:35 Βλέπω/Ακούω

Κορονοϊός: Ήρθε από τα μινκ και όχι από τις νυχτερίδες; – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία


Για το ενδεχόμενο ο άνθρωπος τελικά να μολύνθηκε από τον κορονοϊό από τα μινκ και όχι από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο, εξετάζουν οι επιστήμονες.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, καθηγητής γενετικής στο ΑΠΘ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε εκτρεφόμενα μινκ και σε μινκ που ζουν ελεύθερα στη φύση από όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φάρμες σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με αναλύσεις του RNA, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οφείλεται στα μινκ η αρχική μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο και όχι στη νυχτερίδα», δήλωσε ο καθηγητής.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και στη χώρα μας εξετάζεται το ενδεχόμενο εντοπισμού τους σε θετικά στον ιό δείγματα από μινκ και ανθρώπους.

Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρίσκονται δείγματα από εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής μινκ της Δυτικής Μακεδονίας, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε πως «η διαδικασία αλληλούχισης του RNA θα δείξει αν έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού» υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο«. Ο κ. Θάνος διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, λέγοντας πως «πρόκειται για παρερμηνεία δηλώσεών του», μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

news

 

 
Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 20.07.2026

Μητσοτάκης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»

Με μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας τη συν

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 20.07.2026

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ (vid)

Νέα δωρεά ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση χώρων και κτηριακών υποδομών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 20.07.2026

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Η χώρα εισέρχεται σε περίοδο έντονου καύσωνα, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται έως και την Τετάρτη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά στ