Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 14:19 Οικονομία

Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους ανοίγει ο δρόμος της σύνταξης με 20 χρόνια ασφάλισης


Τον… δρόμο για να πάρουν σύνταξη νωρίτερα και με πιο ευνοϊκούς όρους ανοίγει απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το δεύτερο Τμήμα του Ελεγκτικού συνεδρίου σχετικά με τα όρια ηλικίας. Κερδισμένοι είναι τρίτεκνοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους αναγνωρίζεται δικαίωμα στη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2010, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες συναδέλφους τους.

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των τρίτεκνων γυναικών εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου», εξηγεί o δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και ειδικά για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31 Δεκεμβρίου 2010 το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης θα πρέπει να επεκταθεί και στους τρίτεκνους άνδρες υπαλλήλους

 

. Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε αντίθεση με τις γυναίκες συναδέλφους τους άνοιξε σε πρώτη φάση από την έκδοση της 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση. Κατ’ αναλογία, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες διατάξεις του ν.3865/2010 που διατήρησαν διαφορετικά όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως στην περίπτωση των τρίτεκνων ανδρών με 20ετία το 2010. Και αυτοί, όπως έκρινε ειδικά η 1568/2020 απόφασης του Δεύτερο Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν άνευ ορίου ηλικίας όπως προβλέπεται για τις τρίτεκνες γυναίκες», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς.

Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενώ έχουν περάσει οκτώ μήνες από τη δημοσίευση της 317/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση. Η δε πρόσφατη απόφαση που εστιάζει στους τρίτεκνους πατέρες, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων.

«Άμεση υποχρέωση της πολιτείας είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του αρμοδίου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισημαίνει ο Κώστας Τσουκαλάς.

 

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 21.01.2021

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια - Τι αλλάζει και για ποιους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας. Όπως ...

Post
Οικονομία Πέμπτη 21.01.2021

Συντάξεις με πλασματικά έτη: Πώς εξαγοράζονται - Η διαδικασία και το κόστος

Κομβικό ρόλο στη πρόωρη σύνταξη έχουν τα πλασματικά χρόνια ενόψει και των δυσμενών αλλαγών από 1-1-2022 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εφέτος 17 κατηγορίες ασφαλισμένων του δημόσιου και του ιδιωτ ...

Post
Οικονομία Πέμπτη 21.01.2021

Έρχεται μπαραζ πληρωμών Διπλασιαμός αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Ξεκινούν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Φεβρουάριο.Συγκεκριμένα, την Δευτέρα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των ταμείων: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ, πο ...