Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020 22:28 Είς Υγείαν

Στην Ελλάδα για κλινική δοκιμή το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων - Σε ποιους και πώς θα χορηγηθεί


Πριν λίγες ώρες ο ΕΟΦ ενέκρινε την δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων στην Ελλάδα το οποίο είχε χορηγηθεί και στον Τραμπ και οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. 

Έτσι το φάρμακό που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Regeneron στις ΗΠΑ – μια εταιρεία που έχει έντονο ελληνικό άρωμα -  αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας και θα σταλεί σε 5 νοσοκομεία της χώρας μας.  Σε 2 νοσοκομεία στην Αττική και σε 3 στην περιφέρεια. 

Ο ΕΟΦ τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο που θα γράφει με λεπτομέρεια και την δοσολογία αλλά θα λέει και ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη μελέτη και ποια είναι τα κριτήρια που αυτοί πρέπει να πληρούν.

Το φάρμακο αυτό δεν θα το παίρνουν όλοι και χορηγείται μόνο στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χώρα μας θα γίνουν 2 μελέτες. Η μία θα έχει να κάνει με ασθενείς που έχουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 ετών. 

Η δεύτερη μελέτη έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγείται σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει και προφυλαχτική δράση.

Νωρίτερα, ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3  ότι έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για κλινική μελέτη μια από τις δυο θεραπέιες μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται  στα νοσοκομεία-  αλλά όχι σε βαριά κατάσταση  - να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Πρόκειται για θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Ρετζένερον στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες Επιστήμονες.

Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή  θα καθοριστεί από την στιγμή που θα  εγκριθεί  το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer  ο Προέδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση  από τοn Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκέμβριου,  όπως έχει προγραμματιστεί.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 26.03.2026

Εκπαίδευση πολιτών σε ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή στον Δήμο Περιστερίου

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου, σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, υλοποιεί μια σημαντική δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, με στόχο τη διάδοση γνώσεων που σώζουν ζωές. Η εκ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 24.03.2026

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους ωφελούμενους των ΚΑΠΗ του Δήμου μας

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, διοργανώνει μια ειδική δράση με δωρεάν ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις για τους ωφελούμενους των Κ

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 21.03.2026

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο φιλοδοξεί να αλλάξει την αξιολόγηση και τη λειτουργία του ΕΣΥ. Η πλατφόρμα «Quality for All», που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΠΟΥ/Ευ