Image
Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020 20:13 Οικονομία

ΟΑΕΔ: Με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση η χορήγηση των επιδομάτων - Η διαδικασία

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων στον ΟΑΕΔ για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να αποφευχθεί ενδεχόμενος συνωστισμός στις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα δίνουν ψηφιακά το παρών, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ανεμπόδιστα τα επιδόματα που δικαιούνται, τα οποία ειδικά αυτή την εποχή, δίνουν "ανάσα" σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε αυτή την ψηφιακή διαδικασία, μέσω της οποίας οι άνεργοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης, οφείλουν να μπουν όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Οι δικαιούχοι θα μπορούν με δύο τρόπους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, μέσω ειδικής πλατφόρμας ή με αποστολή email.

Η διαδικασία για την πλατφόρμα

Για την είσοδο στην υπηρεσία της πλατφόρμας απαιτούνται οι κωδικοί TAXISnet ή οι κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίας του ΟΑΕΔ. Μετά τη σύνδεση, το σύστημα εμφανίζει αυτόματα το ΑΦΜ, ενώ στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ και τα προσωπικά τους στοιχεία (επίθετο, όνομα, τηλέφωνο επικοινωνίας, email). Στο τελικό στάδιο κάνουν «κλίκ» στην επιλογή “Δήλωση Παρουσίας: Δηλώνω την παρουσία μου ότι πληρώ τις προϋποθέσεις είσπραξης των μηνιαίων επιδομάτων”.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ επισημαίνουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέγουν το σωστό γραφείο ΟΑΕΔ, όπου έχουμε κάνει την αίτηση, ενώ το email τους θα πρέπει να είναι σωστά γραμμένο, διότι εκεί θα έρθει η επιβεβαίωσης της παρουσίας.

Πώς γίνεται η διαδικασία με την αποστολή ενός απλού email

Εκτός από την πλατφόρμα, ο Οργανισμός παρέχει τη δυνατότητα στους ανέργους να δηλώσουν την παρουσία τους και μέσω της αποστολής email στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που ανήκουν. Στο θέμα του email θα πρέπει να αναγράφεται η φράση «Δήλωση παρουσίας», ενώ στο περιεχόμενο του μηνύματος οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν τα εξής: “Δηλώνω την παρουσία μου και δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρώ τις προϋποθέσεις είσπραξης των μηνιαίων επιδομάτων.”

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουν ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, κινητό και σταθερό τηλέφωνο, ώστε ο εργαζόμενος της υπηρεσίας να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία. Με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας εξασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των επιδομάτων, τόσο του μήνα παρουσίας όσο και των αμέσως δύο επόμενων μηνών, χωρίς κάποια άλλη ενέργεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ΕΔΩηλεκτρονικά την παρουσία τους.

Ποιοι μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας

Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενοι που επιδοτείται για πρώτη φορά, είναι να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Ακόμη, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο. Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει επιδότηση για δεύτερη φορά, είναι υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.


 

 

 

 

topontiki
Post
Οικονομία Σάββατο 16.01.2021

Έρχονται μέτρα νέας γενιάς για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Νέο πακέτο στήριξης με «εξατομικευμένες» παρεμβάσεις για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία προωθεί η κυβέρνηση υπό το φόβο μαζικών λουκέτων στην αγορά. Το πακέτο περιλαμβάνει ρυθμίσεις οφει ...

Post
Οικονομία Παρασκευή 15.01.2021

Επέκταση της κάλυψης των ενοικίων στις κλειστές επιχειρήσεις

Την παράταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για το μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση του ...

Post
Οικονομία Παρασκευή 15.01.2021

Κορονοϊός: Πότε γίνεται 500 ευρώ το πρόστιμο στο αυτοκίνητο και με μάσκα

Αύξηση του προστίμου για την χωρίς λόγο μετακίνηση με ΙΧ, επαγγελματικό όχημα, ή ακόμα και με τα πόδια, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός