Image
Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020 16:51 Κρήτη Νομός: Ρεθύμνης

Τηλεδιάσκεψη Κεφαλογιάννη –Μαρινάκη για την αποκατάσταση των καταστροφών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των καταστροφών που επήλθαν στον Δήμο Ρεθύμνου από το πρόσφατο σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε ανάμεσα Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του Δήμου Ρεθύμνου, κ. Άγγελος Μαλάς, υπήρξε εκτενής παρουσίαση των πρωτοφανών σε έκταση ζημιών που υπέστη ο Δήμος Ρεθύμνου, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, τέθηκαν δεδομένα από τις μέχρι σήμερα καταγραφές αναφορικά με τις καταστροφές που υπέστη η αγροτική παραγωγή των πληγμένων περιοχών.

Όπως υπογραμμίστηκε, δυστυχώς οι καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, καθώς και συνολικά οι υποδομές του Δήμου Ρεθύμνου είναι αρκετά σημαντικές και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτεία βρίσκεται από τη πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρώντας άμεσα στην αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες των απαιτούμενων αποζημιώσεων και χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, επανέλαβε την δέσμευση του για ταχεία ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, τονίζοντας πως η σφοδρότητα του φαινόμενου μας ωθεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και μακροπροθέσμου πλαισίου με κατεύθυνση τη βέλτιστη θωράκιση του νησιού και του Ρεθύμνου απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Από τη μεριά του, ο κ Μαρινάκης ανέφερε πως η κατάσταση σε όλο τον δήμο είναι πολύ δύσκολη, ωστόσο οι υπηρεσίες του Δήμου σε στενή συνεργασία με τα κλιμάκια του Υπουργείου έκαναν μια πλήρη και τεκμηριωμένη καταγραφή, συμπεριλαμβάνοντας και τις επιπτώσεις της προηγούμενης κακοκαιρίας που έπληξε τον δήμο. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο Δήμος Ρεθύμνου κατέθεσε το σχετικό τεχνικό δελτίο, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά, ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης για τα ρέματα και τα ποτάμια μας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα ενέργειες, υπενθύμισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση καθώς κηρύχθηκε η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο βρέθηκε την αμέσως επόμενη μέρα στην Κρήτη. Απόρροια αυτής της επίσκεψης, υπήρξε μεταξύ άλλων και η χρηματοδότηση του Δήμου Ρεθύμνου με το ποσό των 600.000 € με σκοπό την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών.

Από τότε μέχρι σήμερα κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν αυτοψίες σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου, ρέματα ποτάμια και κτίρια προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος των ζημιών και να συνταχθούν απαραίτητα τεχνικά δελτία. Παράλληλα, με εγκυκλίους που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκολύνθηκε η αντικατάσταση των εντύπων αδειών οδήγησης που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, η απόσυρση των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές, καθώς απαλλαγή των ιδιοκτητών τους από την πληρωμή τέλους διαγραφής και λοιπές διαδικασίες.

Τέλος, στη μακρά συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών, τέθηκαν σειρά ζητημάτων που αφορούν συνολικά το Ρέθυμνο, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιπτώσεις του lockdown στην τοπική οικονομία, ο επικείμενος εμβολιασμός, καθώς και η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

typoskritis.gr