Image
Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020 19:52 Ειδήσεις

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστεί «δικαίωμα στην αποσύνδεση»

Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, δηλώνει η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Απασχόλησης δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μεταξύ άλλων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επισημαίνουν ότι το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους, αλλά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την επιτροπή Απασχόλησης.

Οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για οδηγία της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα αποσύνδεσης, δεδομένου ότι το δικαίωμα αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι βουλευτές τονίζουν επίσης ότι η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.

Επόμενα βήματα

Το μη νομοθετικό ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ τον Ιανουάριο του 2021. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ για χρήση στο πλαίσιο μελλοντικών νομοπαραγωγικών αποφάσεων.

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με το Eurofound, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον από το σπίτι. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που να καθορίζει και να ρυθμίζει άμεσα το δικαίωμα απενεργοποίησης. Η ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων, τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθιστά δυνατή την εργασία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, επεκτείνοντας το ωράριο εργασίας, αμβλύνοντας τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και συμβάλλοντας σε ορισμένα είδη «εργασιακού νομαδισμού», τα οποία οξύνονται από την κρίση της νόσου COVID-19.

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Ειδήσεις Τρίτη 31.03.2026

Για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας προειδοποιεί η Κομισιόν

Προειδοποίηση για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης. Σε επιστολή

Post
Ειδήσεις Τρίτη 31.03.2026

Στο Στρασβούργο ο Μιχάλης Αγγελόπουλος για τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και τις εργασίες του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΣτοΣτρασβούργοβρίσκεται ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης τηςΚεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικη

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 30.03.2026

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Πλήρη διόδια στην Εγνατία Οδό παρά τους σοβαρούς περιορισμούς κυκλοφορίας. Ζητούνται απαντήσεις.»

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου σχετικά με τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού μετά την ανάληψη της διαχείρισής της από ιδιώτη παραχωρησιούχο και