Image
Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020 19:19 Εκτός Ελλάδος

Μπλόκο Πούτιν στην Ελλάδα: Εκτός ρωσικής αγοράς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Με την υπογραφή του στο υπ’ αριθμόν 730 διάταγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» για ακόμη μία χρονιά έξω από τα σύνορα της χώρας του, τους Έλληνες παραγωγούς: Τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα αποκλείονται από την πολυπληθή ρωσική αγορά και η χώρα μας είναι αναγκασμένη και πάλι να μετρά.. πληγές.

Έως το τέλος του 2021 θα συνεχιστεί το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Μοιραία λοιπόν και οι Έλληνες παραγωγοί - για άλλον έναν χρόνο- χάνουν τις ελπίδες που έτρεφαν για δυναμική «επιστροφή» τους στη ρωσική αγορά. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Δυτικοί για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το... μακρινό 2014.

Βαρύ πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς

Η Ελλάδα παραδοσιακά εξήγαγε αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, η οποία μάλιστα για ορισμένα από αυτά ήταν μακράν ο κύριος αγοραστής τους: Λίγο πριν «ενεργοποιηθεί» η απαγόρευση, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία άγγιζαν τα 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% ήταν αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια το ρωσικό «μπλόκο» στέρησε από τους Έλληνες παραγωγούς ποσό που ξεπερνούσε τα 178,4 εκατ. ευρώ. Η ρωσική αγορά απορροφούσε σχεδόν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Άλλα ελληνικά προϊόντα που είχαν «πέραση» στην Ρωσία ήταν τα νωπά ακτινίδια, βερίκοκα-κεράσια, νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια, ελαιόλαδο και κλάσματά του, πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες, ιχθυρά, αγγούρια νωπά και διατηρημένα και ελιές.

Η Τουρκία … έσπευσε να καλύψει τα κενά

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η Τουρκία, ο Ισημερινός, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρουτο-λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (2013) και τα αντίστοιχα του 2019, όπως τα κατέγραψε η Ομοσπονδιακή τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 «για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της», με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση των «αντίμετρων» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

 

 


πηγή: enikonomia.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 15.01.2021

Tσαβούσογλου: Θα τεθούν όλα τα ζητήματα, αλλιώς οι διερευνητικές με την Ελλάδα δεν έχουν νόημα

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.  Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφ ...

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 14.01.2021

Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η Ελλάδα διατηρεί τον έλεγχο της πανδημίας

Το γεγονός, ότι «η Ελλάδα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, έχει κατορθώσει, σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διατηρεί σε ικανοποιητικό βαθμό τον έλεγχο της κατάστασης της πανδημία ...

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 14.01.2021

Εμβόλια κορoνοϊού: Τα 5 προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού παγκοσμίως

Μικρός αριθμός δόσεων, δυσκολίες αποθήκευσης, αργοκίνητες διοικητικές διαδικασίες, καχυποψία του πληθυσμού: η εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 συναντά σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα. Α ...