Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020 14:04 Γνώμες

Σαρηγιάννης: Να ανοίξει η αγορά στις 21 Δεκεμβρίου με sms στο 13033


Στο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τοποθετώντας χρονικά το άνοιγμα της αγοράς στις 21 Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες 15 μέρες εφαρμόζουμε καλύτερα τα μέτρα, δηλαδή από τις 17 Νοεμβρίου και μετά. Θεωρώ ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε όλους τους υπολογισμούς που κάνουμε φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει με συγκεκριμένους περιορισμούς, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα SMS «με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σύνεση».

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι «από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά περιμένουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα». Ακόμη, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αναμένει πλήρη άρση του lockdown, αλλά με αυστηρούς κανόνες, από τη νέα χρόνια, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ για να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση

Γεωργιάδης για άρση lockdown: Ετσι θα ανοίξουν τα μαγαζιά 

Ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο, όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά, μετά τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση των μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Εξήγησε ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχιακά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ακούει τους ειδικούς, καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται και πρόσθεσε πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα, εάν αυτό πουν οι ειδικοί.

Σχετικά με την κριτική περί καθυστέρησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να το παίζει «μετά Χριστόν προφήτης» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς. Τέλος, όταν ζητήθηκε από τον υπουργό να σχολιάσει δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας απάντησε ότι «σε εμένα δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση, κανένας από αυτούς που αναφέρατε».

Λινού: Ο κορονοϊός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά

Στο ερώτημα γιατί, παρά τα μέτρα και το lockdown, οι αριθμοί του κορονοϊού εξακολουθούν να είναι αυξημένοι στη χώρα μας, απάντησε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV, αναφέροντας πως ο ιός «πλέον έχει μπει στα σπίτια μας. Ο ιός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά» και τόνισε πως θα πρέπει «να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα». 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και αν αυτό πρέπει να γίνει με τα τωρινά δεδομένα, η κυρία Λινού σημείωσε: Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία», ενώ πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους. 

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για τις καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και κατά πόσον αυτές αποδίδουν την πραγματικότητα, η κυρία Λινού τόνισε πως δεν πιστεύει ότι αλλοιώθηκαν τα στοιχεία, ωστόσο ανέφερε πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα», εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία κλπ.» ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή. «Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται κι αναλόγως ανοίγουν και κλείνουν περιοχές», πρόσθεσε και σχολιάζοντας το θέμα των τεστ, είπε: «Τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται».

 

madata.gr
Post
Γνώμες Τετάρτη 21.01.2026

Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί υποχρέωση που απορρέει τόσο από την εργατική νομοθεσία όσο και από τι

Post
Γνώμες Τετάρτη 21.01.2026

Η απάντηση των εξαγωγέων οίνων και της σαμπάνιας στους δασμούς 200% του Τραμπ: Όχι με γαλλική οργή, αλλά με ευρωπαϊκή διπλωματία

Εμπλεκόμενοι και πάλι παρά τη θέλησή τους στις γεωπολιτικές μάχες και τις οικονομικές απειλές του Λευκού Οίκου, οι Γάλλοι εξαγωγείς οίνων, σαμπάνιας και αλκοολούχων ποτών ζητούν μια συντονισμένη στρατ

Post
Γνώμες Τρίτη 20.01.2026

2026, το διεθνές έτος αγρότισσας

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω του FAO-Food & Agriculture Organization) όρισε Διεθνές έτος Αγρότισσας το 2026 (Intern;ational Year of the Woman Farmer 2026) ως φόρο τι