Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020 17:24 Βλέπω/Ακούω

Μεγάλες ανατροπές στα ΕΛΤΑ, εκτός 2.000 εργαζόμενοι


Ανατροπές στα ΕΛΤΑ έρχονται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρυθμιστική υποχρέωση του λεγόμενου Χ+1 που έχουν σήμερα τα ΕΛΤΑ για τις επιστολές, δηλαδή να πρέπει το γράμμα να φτάσει την επόμενη ημέρα στον προορισμό του, θα γίνει από του χρόνου Χ+3.

Δεν είναι η τροπολογία στο παρά ένα, τα ΕΛΤΑ είναι στο παρά ένα, υποστήριξε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή την κατάθεση (εντός της ημέρας) τροπολογίας που αφορά τμήμα του σχεδίου διάσωσης των Ελληνικής Ταχυδρομείων, που συζητήθηκε την Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο.

Η ρυθμιστική υποχρέωση του λεγόμενου Χ+1 που έχουν σήμερα τα ΕΛΤΑ για τις επιστολές, δηλαδή να πρέπει το γράμμα να φτάσει την επόμενη ημέρα στον προορισμό του, θα γίνει από του χρόνου Χ+3, με απόφαση που αναμένεται να λάβει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). 

Η τροπολογία αφορά την καταβολή της καθολικής υπηρεσίας 2013-2020 και την εθελούσια έξοδο, κάτι που, όπως είπε ο υπουργός, «είναι γενικά αποδεκτό από τον οργανισμό και τα στελέχη του», καθώς και τις διατάξεις για τη νέα πολιτική προμηθειών, και το τι θα γίνει με τους νέους εργαζόμενους.

Η τροπολογία βάσει της οποίας θα γίνει και εθελουσία 2.000 από τους 5.500 εργαζομένους των ΕΛΤΑ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που διά του βουλευτή Μάριου Κάτση υπογράμμισε ότι η παρουσία και οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ πρέπει να είναι σε προσιτές τιμές, ενώ διαμήνυσε πως «δεν θα ανεχθούμε να φέρετε σε τροπολογία καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Μιλώντας στη Επιτροπή Οικονομικών ο υπουργός τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν έλλειμμα 2 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ όπως είπε με την τροπολογία θα γίνει διετές πρόγραμμα εθελουσίας για 2.000 από τους συνολικά 5.500 εργαζόμενους.

«Το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους, ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και αν όντως κόπτεστε σαν κυβέρνηση και σαν παράταξη τα ΕΛΤΑ να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο του καθολικού παρόχου, θα πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», απάντησε ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε σας έχουμε δείξει τον δρόμο όταν νομοθετήσαμε για να αποζημιωθούν τα ΕΛΤΑ με 90 εκατ. για τα έτη 2013-2018 με αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας και εισπράξαμε από τις οφειλές του δημοσίου αλλά και άλλων φορέων που χρωστούσαν στα ΕΛΤΑ 45 εκατ. Είχατε ολιγωρία ως προς αυτό το σχέδιο γιατί μπήκε στη φάση της πανδημίας την ώρα που έχει εκτοξευτεί η ζήτηση στο δέμα και έχουν όλοι στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα ΕΛΤΑ έμειναν στο περιθώριο και επωφελήθηκαν οι ιδιώτες ανταγωνιστές. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κρατική παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι ένα μάθημα ξεκάθαρο και μια ήττα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης ότι το αόρατο χέρι της αγοράς ρυθμίζει τα πάντα και ότι δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση»

 

ieidiseis

 

 
Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 14.08.2026

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 σε όλη την Κρήτη

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 η κ

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 14.08.2026

Πολύ υψηλός έως ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Σε αυξημένη επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Πολύ υψηλός έως ακραίος (κατηγορίες 4 και 5) είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Παρασκευή, σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Η κατάσταση απαιτ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 13.08.2026

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το σχολικό έτος 2026-2027

Ανοίγει την Παρασκευή 14 Αυγούστου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων προτίμησης περιοχών για την πρόσληψη αναπληρωτών, αναπληρωτριών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2026-2027.