Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020 16:53 Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχεται ο 5ος κύκλος με βάση τον τζίρο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020


Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί τελικά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 στην οποία συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών: «Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Αμέσως μετά, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων. Στο προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021».

 

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 08.01.2026

Περισσότερες οι εγγραφές επιχειρήσεων από τις διαγραφές το 2025 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου – Ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα

Το έτος 2025 καταγράφεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό έτος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που διατηρε

Post
Οικονομία Τετάρτη 07.01.2026

Οδικός χάρτης πληρωμών 2026: Πότε μπαίνουν συντάξεις, μισθοί και επιδόματα – Όλες οι αλλαγές στο Α21

Το 2026 φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών. Από τις αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, μέχρι την επανάσταση στην καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτα

Post
Οικονομία Τετάρτη 07.01.2026

Πρόταση Επιμελητηρίου Ηρακλείου για Ταμείο Μικροδανείων Ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές στον Δ. Μινώα Πεδιάδος

Την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση ζητάει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, ώστε να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις στ