Image
Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020 14:01 Βλέπω/Ακούω Νομός: Ηρακλείου

Η ΠΕΔ Κρήτης για το πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

 Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νέου πολεοδομικού- χωροταξικού νομοσχεδίου, απέστειλε νέα επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη όπου ζητά να δοθεί μεταβατικό στάδιο από δύο έως πέντε έτη προκειμένου να επέλθουν οι όποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τη δόμηση των ακινήτων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι το μεταβατικό στάδιο κρίνεται απαραίτητο καθώς οι αλλαγές που θα επέλθουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα επιφέρουν απότομη αλλαγή όσων ισχύουν μέχρι σήμερα και ένα σημαντικό ποσοστό ακινήτων θα καταστεί μη αξιοποιήσιμο.
Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Κτηματολογίου και οι Δασικοί Χάρτες και έπειτα να ισχύσουν οι προτεινόμενες αλλαγές.
Τέλος προτείνεται προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους στην προθεσμία για τακτοποίηση των αυθαιρέτων ( Ν. 4495/2017).
Συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη αντίστοιχα, αναφέρει τα εξής:

« Με προηγούμενο σχετικό έγγραφό μας, σας εκφράσαμε τις ανησυχίες και τις ενστάσεις τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης και του συνόλου των Φορέων όσο και των πολιτών για τις διατάξεις του Ν/Σ για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Παράλληλα, σας επισημάναμε ότι αυτή η κοινή διαπίστωση κοινωνίας και φορέων συνδέεται και με το γεγονός ότι η Κρήτη και η υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα χαρακτηρίζονται από την ιδιαιτερότητα του μικρού κλήρου και της πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας. Αυτό το στοιχείο από μόνο του πολλαπλασιάζει τις συνέπειες στις χιλιάδες μικροιδιοκτησίες από την εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων.
Να ληφθεί υπόψη η Κοινωνική Διάσταση
Αναγνωρίζουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον και να μπουν κανόνες στο καθεστώς της άναρχης δόμησης, όμως σε κάθε πολεοδομική προσέγγιση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική διάσταση.

Επισημαίνουμε ότι οι περιορισμοί του μεταβατικού διαστήματος και οι προϋποθέσεις δόμησης των μικροιδιοκτησιών περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό το δικαίωμα της κατοικίας.
Με τις σχετικές διατάξεις του Ν/Σ θα επέλθει μια βίαιη και απότομη ανατροπή του υφιστάμενου πλαισίου που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες.
Απομείωση της αξίας της περιουσίας, απαξίωση στις μικρές ιδιοκτησίες και δευτερογενώς σημαντική μείωση των διασφαλίσεων που έχουν προσφέρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ως δανειολήπτες αλλά και την μείωση των κρατικών εσόδων.
Το διακύβευμα έχει πολλές διαστάσεις και προεκτάσεις και για αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολεοδομική θεώρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Μεταβατικό Στάδιο από δύο έως πέντε έτη

Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει ένα «καθαρό» μεταβατικό στάδιο από δύο έως πέντε έτη και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων(ΤΠΣ), τα οποία και θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προκειμένου να επέλθουν οι όποιες αλλαγές στην δόμηση.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε αρκετές περιοχές της Κρήτης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το Κτηματολόγιο και δεν έχουν αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπλέον εγγενείς δυσκολίες στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Αν εφαρμοστούν οι προβλέψεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου θα υπάρξει απότομη ανατροπή των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα και θα ζημιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων μικρών κλήρων γης, χαρακτηριστικό της Κρήτης.
Νέα παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων
Επίσης λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, κρίνεται επιτακτικό να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην προθεσμία για τακτοποίηση των αυθαιρέτων (Ν.4495/2017) για όλους τους ιδιοκτήτες ανεξαιρέτως.
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεισφέρουμε, όπως πάντα, σε αυτό το σχεδιασμό που θα δημιουργεί σταθερούς και βιώσιμους κανόνες στη δόμηση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.»
 

Πηγή: typoskritis.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 20.01.2021

Εξιχνιάσθηκε διαδικτυακή απάτη 260.000 ευρώ – Εντοπίστηκαν 2 εκατ. ευρώ στα ψηφιακά πορτοφόλια

Εξιχνιάσθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση διαδικτυακής απάτης και κλοπής κρυπτονομισμάτων και χρηματικού ποσού, συνολικής αξίας 260.000 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία τακτι ...

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 20.01.2021

Στα 516 τα νέα κρούσματα κορονοιού, 27 θάνατοι, 300 διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή

Στη χώρα καθώς σήμερα 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 516 νέες μολύνσεις. Παράλληλα το τελευταίο 24ωρο ακόμη 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ 300 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  Από τα 516 κρούσματ ...

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 20.01.2021

ΟΑΕΔ: Voucher 2.250 ευρώ για κατάρτιση ανέργων - Οι δικαιούχοι και η προθεσμία για τις αιτήσεις

Έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι ηλικίας 30-49 ετών να υποβάλουν αίτηση στο voucher.gov.gr για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα voucher ανέργων του ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο του προ ...