Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 10:40 Είς Υγείαν

Καμπανάκι Βατόπουλου: Ανησυχία για την επαρχία – Στο τραπέζι lockdown δύο ταχυτήτων


Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown δύο ταχυτήτων.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 02.09.2026

Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Υγείας

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ηρακλείου, στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα, πραγματοποιεί, για τρίτη φορά, το Ψυχοεκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάρ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 24.08.2026

Κοινή Δράση Ζωής και Ελπίδας από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, την 3η ΕΜΟΔΕ, τον Εθελοντικό Σύλλογο «Η Παρέα της Αγάπης» και την ΟΦΕΑΚ

Μία ιδιαίτερα συγκινητική και επιτυχημένη δράση ενημέρωσης και λήψης δειγμάτων για τη δωρεά μυελού των οστών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 3ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), τ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 24.08.2026

7η ΥΠΕ Κρήτης - Σεμινάριο ευαισθητοποίησης στην οικολογική - κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ

Από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης (στις αίθουσες τηςΠατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης) θα διεξαχθείΣεμινάριο ευαισθητοποίησης στην οι