Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 23:31 Ειδήσεις

Κορονοϊός - Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί τα παιδιά έχουν ανοσία σε σχέση με τους ηλικιωμένους


Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τη λύση στον γρίφο ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πολύ κοντά στη λύση ενός ακόμα μεγάλου μυστηρίου γύρω από τον κορονοϊό COVID-19 βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νέισβιλ του Τενεσί ανακοίνωσαν πως βρήκαν ένα από τα μυστήρια του Covid-19 και συγκεκριμένα γιατί ο ιός χτυπά με πολλά κρούσματα τους ηλικιωμένους ενώ φαίνεται να αφήνει τα παιδιά ανέγγιχτα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα τα παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης υποδοχέα που το SARS-CoV-2 -ο ιός που προκαλεί το Covid-19- πρέπει να εισβάλει στους πνεύμονες.

«Η μελέτη μας παρέχει ένα βιολογικό σκεπτικό: Γιατί τα παιδιά και ιδιαίτερα τα βρέφη είναι λιγότερο πιθανό είτε να μολυνθούν είτε να έχουν σοβαρά συμπτώματα ασθένειας», εξήγησε η Jennifer Sucre, βοηθός καθηγητής παιδιατρικής που ηγήθηκε της έρευνας.

Η πρωτεΐνη «ακίδες»

Όταν ένα σωματίδιο ιού εισπνέεται στους πνεύμονες, η πρωτεΐνη «ακίδες» προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2, ο οποίος βρίσκεται στις επιφάνειες ορισμένων κυττάρων του πνεύμονα. Βρήκαν ότι το γονίδιο για τον υποδοχέα ACE2 εκφράστηκε σε χαμηλά επίπεδα στον πνεύμονα ποντικού.

Στη συνέχεια, η ομάδα συγκέντρωσε ανάλυση ανθρώπινου πνευμονικού ιστού από δότες διαφορετικών ηλικιών και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα όπως είχαν δει στα ποντίκια.

Το ένζυμο που αφήνει τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου.Οι ερευνητές πιστεύουν πως το ένζυμο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό και ως μέσο πρόληψης της έκθεσης ατόμων υψηλού κινδύνου.

 

madata.gr
Post
Ειδήσεις Τετάρτη 22.04.2026

Ρεκόρ μεταναστών στην ΕΕ το 2025: Έφτασαν τα 64,2 εκατομμύρια

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ τα 64,2 εκατομμύρια το 2025, αυξημένος κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ν

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 17.04.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια αύριο Σάββατο 18-04-2026

Το Σάββατο 18 Απριλίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγμα

Post
Ειδήσεις Τρίτη 14.04.2026

Σάκης Αρναούτογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η ανθεκτικότητα στο νερό δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με δημόσιες επενδύσεις, δίκτυα και λογοδοσία»

Στην εκδήλωση “Turning the tide: A multi-stakeholder dialogue towards a water resilient Europe”, που διοργάνωσε η «Ομάδα Ευρωβουλευτών για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και