Image
Τρίτη 03 Νοεμβρίου 2020 13:09 Ειδήσεις

Αρβανίτης: «Να μην γίνει και η απεξάρτηση θύμα του Covid-19 στην Ευρώπη»

Με την έκκληση να μην κλείσουν δομές απεξάρτησης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του Covid στις χώρες μέλη της ΕΕ ξεκίνησε την παρέμβασή του στη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης για τα ναρκωτικά στην ΕΕ ο Κώστας Αρβανίτης, έκκληση που επανέλαβε αναφερόμενος προσωπικά στον Έλληνα Ευρωβουλευτή και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά Alexis Goosdeel.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με τη φράση «Μπορείς, αλλά όχι μόνος σου», σύνθημα του αυθεντικού, αυτοδιοίκητου ΚΕΘΕΑ όπως λειτουργούσε πριν από το πραξικόπημα Κικίλια.
Μιλώντας στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του EMCDDA στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτροπή περικοπών στον Προϋπολογισμό του Παρατηρητηρίου, θέμα για το οποίο είχε καταθέσει σχετική τροπολογία ο Κώστας Αρβανίτης.
Στην παρέμβασή του, ο Alexis Goosdeel, αφού παρέθεσε τα ευρήματα της έκθεσης που τεκμηριώνουν την εικόνα επιδείνωσης του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες της πανδημίας στο θέμα της τοξικοεξάρτησης:
«Έχουμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία μιας τέλειας καταιγίδας: Υψηλή διαθεσιμότητα, υψηλή καθαρότητα, υψηλή ισχύς για όλες τις ουσίες. Χαμηλές ή σταθερές τιμές, αυξημένη διαθεσιμότητα συνθετικών χημικών προϊόντων που σημαίνει υψηλότερος κίνδυνος σε σχέση την τοξικότητα κάποιων προϊόντων αλλά και αύξηση της μερίδας του πληθυσμού που βρίσκεται σε προβληματική ψυχολογική κατάσταση λόγω Covid και της οικονομικής κρίσης που ήδη έρχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, δεν παρέλειψε να επισημάνει τις συνέπειες στην Ευρωπαϊκή «Αγορά Ναρκωτικών» από τις παγκόσμιες επιθετικές στρατηγικές διείσδυσης και ελέγχου των μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών.
«Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και όσους δουλεύουν στον δρόμο και, όπως είπε ο κος Αρβανίτης, αυτό που χρειάζεται είναι συμπεριληπτικές πολιτικές. Ο απώτερος στόχος του οργανισμού μας είναι να βοηθήσει τους χρήστες, αλλά και τους συγγενείς τους και, όπως είπε ο κος Αρβανίτης, η κοινωνία των ανθρώπων γύρω τους είναι πολύ σημαντική», σημείωσε με έμφαση στη δευτερολογία του.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη:
https://www.youtube.com/watch?v=YyGv3PWYO5g
Ξεκινώ την ομιλία μου με μία έκκληση: Να πείσουμε τις κυβερνήσεις μας να μην κλείσουν λόγω COVID τα κέντρα απεξάρτησης. Ακόμη, να τονίσω ότι είναι εξαιρετική η πρόταση των Πρασίνων και θα την στηρίξουμε.

Διαβάσαμε την εξαιρετική έκθεση σας και θα την διακινήσουμε σε επιστημονικούς φορείς της απεξάρτησης και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για πολύ καλή δουλειά.

Με την πανδημία και το lockdown δημιουργούνται νέα και ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα στην χρήση και την απεξάρτηση. Τόσο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που με τον COVID γίνονται ακόμα πιο ευάλωτες στην χρήση των φαρμάκων, όσο και για τις ανοιχτές θεραπευτικές δομές που παλεύουν την μάστιγα.

Για τις δομές θεραπευτικών προγραμμάτων κλειστού τύπου, θεωρώ ότι η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, καθώς ο εγκλεισμός και το κοινοβιακό μοντέλο δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από το lockdown. Επηρεάζεται βέβαια το θεραπευτικό προσωπικό, όμως πρόκειται για σοβαρούς επαγγελματίες. Στις ανοιχτού τύπου δομές όμως, όπου τα παιδιά το απόγευμα γυρίζουν σπίτι, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι.

Βασικό εργαλείο της θεραπευτικής διαδικασίας, το ξέρετε καλά κι εσείς κύριε Goosdeel, είναι η υπευθυνότητα. Και στην περίπτωση του COVID η υπευθυνότητα της κοινότητας, με την ευρεία έννοια του όρου, μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε εργαλείο.

Θέλω να κλείσω με αυτό: στην Ελλάδα, οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ χρησιμοποιούν ένα σοφό σύνθημα που επιβεβαιώθηκε από την ζωή. «Μπορείς, αλλά όχι μόνος σου». Ας το χρησιμοποιήσουμε και σε αυτήν την δοκιμασία.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον COVID, αλλά όχι ο καθένας μόνος του.

Πηγή: daypress.gr
Post
Ειδήσεις Πέμπτη 21.01.2021

Εξωτερική πολιτική και ασφάλεια: ανάγκη για ενότητα και στρατηγική αυτονομία

Η πανδημία κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, η οποία χρειάζεται πιο σθεναρή, συντονισμένη και δυναμική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Η ΕΕ πρέπει να

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 20.01.2021

Κρήτη: 33χρονος που αναζητούνταν βρέθηκε νεκρός στη βίλα που εργαζόταν

Ένας 33χρονος Ρώσος βρέθηκε νεκρός σε πολυτελή κατοικία στην περιοχή Κουνουπίτσα Κισάμου στα Χανιά της Κρήτης. όπου εργαζόταν ως επιστάτης. Ο άτυχος άνδρας αναζητούνταν τις τελευταίες ημέρες από το φ ...

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 20.01.2021

Έγκλημα στα Χανιά: Δεν ήθελα να τη σκοτώσω λέει ο Νορβηγός

Από ατύχημα ισχυρίζεται ότι προήλθε ο θάνατος της 54χρονης γυναίκας στα Μεσκλά, ο 48χρονος Νορβηγός που συνελήφθη από άνδρες της Άμεσης Δράσης στα Λινοπεράματα, για το έγκλημα που συγκλόνισε τα Χανιά ...